Bloggsnygg vit WebP

Fyrfalks Camino

Saint-Jean-Pied-de-Port till Roncesvalles

Blogglogga ny vit 65 x 65
Camino Francés

Saint-Jean-Pied-de-Port till Roncesvalles

Etapp 1:
Två alternativa vägar:
Napoleonvägen (övre) 25 km
Valcarlosdalen (nedre) 23,6 km

Nedan går det att navigera genom etappbeskrivningarna av Camino Francés. MEN notera att de omarbetas i grunden  under 2024 och är rätt torftiga för tillfället.

Etappnavigering
Camino Francés
Till föregående etappsida
Föregående etapp
Till nästa etappsida
Till nästa etapp
I videon här nedanför kan du följa med mig över Pyrenéerna från Saint-Jean-Pied-de-Port till Roncesvalles den övre vägen (inspelad i april 2023)
Camino Francés etapp 1
De två vägarna från Saint-Jean-Pied-de-Port till Roncesvalles. Den röda är Napoleonvägen och den blå är "nedre vägen" via Valcarlosdalen.

De två Caminovägarna över Pyrenéerna

Från St-Jean-Pied-de-Port till Roncesvalles finns två vägar att välja på. Dels den ”övre” Napoleonvägen, högt uppe i bergen, och så den ”nedre” vägen som till stora delar följer en flod i Valcarlosdalen fram till Roncesvalles. Det går även att dela upp etappen och övernatta antingen uppe i Pyrenéerna på Albergue Borda eller Orisson (se längre ner) eller i någon av byarna på nedre vägen. 

Många av oss väljer trots allt att gå hela vägen till Roncesvalles denna första vandringsdag. Övre vägen är totalt 25,1 km, vilket enligt John Brierley, den berömde författaren till guideböcker för Caminon, så  innebär rutten en ansträngning som motsvarar 32 kilometers vandring på plant underlag. Nedre vägen är 23,6 km, vilket motsvarar samma ansträngning som 28,5 kilometer på plant underlag.

Med det sagt så är det alltså relativt vanligt att dela upp vandringen över Pyrenéerna på två dagar. 

Stigningen börjar direkt efter Saint-Jean-Pied-de-Port till Roncesvalles på Camino Francés
Stigningen börjar direkt efter St Jean.

Route Napoleon - "Övre vägen"

Den allra vackraste vägen är tveklöst Napoleonvägen, men den har både sina utmaningar och sina vädermässiga begränsningar. Vintertid är den helt avstängd eftersom det då är dålig sikt och ofta mycket snö i bergen. Räkna med att den är avstängd mellan början på november och början/mitten av april. Den kan även stängas av under andra perioder med dåligt väder. Pilgrimskontoret i St-Jean-Pied-de-Port har alltid uppdaterad information, så stäm av med dem innan du ger dig upp i bergen om vädret ser ostadigt ut.

Från Saint-Jean-Pied-de-Port till Roncesvalles. Belöningen för mödan är en helt otrolig utsikt.
Första etappen från Saint-Jean är utmanande men belöningen för mödan är en helt otrolig utsikt.

Napoleonvägen är också en tuff start på din Camino. Faktiskt en av de mest utmanande sträckorna på hela vägen till Santiago de Compostela. Det finns visserligen backig och bergig terräng även vid inträdet i Galicien, men vid det laget brukar pilgrimerna ha fått upp flås och benstyrka, om de inte hade det redan innan. Här från Saint-Jean-Pied-de-Port till Roncesvalles är vi däremot ofta nybörjare. Napoleonvägen går faktiskt tämligen brant uppför i hela åtta kilometer innan det planar ut något. Men stigningen pågår i totalt 20 kilometer fram till Col de Lepoeder där det sedan fortsätter relativt brant i drygt fyra kilometer ner till Roncesvalles.

Från Saint-Jean-Pied-de-Port till Roncesvalles. Härbärget Orisson, 8,5 uppför längs Route Napoleon efter St-Jean-Pied-de-Port på Camino Francés
Härbärget Orisson, 8,5 uppför längs Route Napoleon efter St-Jean-Pied-de-Port på Camino Francés

Dela upp etappen över Pyrenéerna?

Eftersom övre vägen är en kraftansträngning så brukar många ta sin första övernattning redan efter 8,5 kilometer på något av härbärgena Orisson eller Borda. Eftersom vandrarna är många och bäddarna begränsade så de måste förbokas. Klicka på respektive bild nedan för att komma till deras respektive hemsida. Notera också att under vintern är alltså Napoleonvägen stängd och följaktligen även dessa två härbärgen. De svarar därför sannolikt inte särskilt snabbt under den tiden.) 

Från Saint-Jean-Pied-de-Port till Roncesvalles. Orissons underbara terrass där det går bra att ta ett matstopp även om vi inte bor där.
Orissons underbara terrass där det går bra att ta ett matstopp även om vi inte bor där.

Många av oss väljer trots allt att gå hela vägen till Roncesvalles denna första vandringsdag. Övre vägen är totalt 25,1 km, vilket enligt den berömde guideboksförfattaren John Brierley innebär en ansträngning som motsvarar 32 kilometers vandring på plant underlag. Nedre vägen är 23,6 km, vilket motsvarar samma ansträngning som 28,5 kilometer på plant underlag.

Från Saint-Jean-Pied-de-Port till Roncesvalles. Härbärget Borda i Pyrenéerna.
Härbärget Borda i Pyrenéerna.

Mountain Shuttle med Express Bourricot

Om du vill dela upp din vandring över Pyrenéerna och inte får plats på Borda eller Orisson, så kan du också åka ”Mountain Shuttle” med Express Bourricot. Då hämtar de med minibuss vid några utvalda hållplatser uppe i bergen och skjutsar tillbaka dig ner till Saint-Jean-Pied-de-Port där du kan övernatta. Nästa dag går minibussen tillbaka upp till platsen där du slutade igår och du kan fortsätt mot Roncesvalles. 

Från Saint-Jean-Pied-de-Port till Roncesvalles. Vi närmar oss Roncesvalles, 19 april 2023
Vi närmar oss Roncesvalles, 19 april 2023
Från Saint-Jean-Pied-de-Port till Roncesvalles. Vi närmar oss Roncesvalles 1 mars 2011...
Vi närmar oss Roncesvalles 1 mars 2011...

Nedre vägen via Valcarlosdalen

Nedre vägen via Valcarlosdalen är betydligt lindrigare men har även den bitvis bergig och backig terräng. Vägen är uppkallad efter Karl den Store som har stark anknytning till trakten genom legenden ”Rolandssången”. Den går via, via byarna Luzaide/Valcarlos och Arneguy och även om den till stor del går nära landsvägen är landskapet i övrigt att betrakta som ren landsbygd eller rent av vildmark. 

Jag har vandrat båda vägarna. Den övre vägen gick jag i april 2023 (se filmen ovan) och jag hade helt perfekta väderförhållanden den dagen. Nedre vägen gick jag på min första Camino i början av mars 2011 och det var faktiskt desto tuffare eftersom snön då låg djup. Jag beskriver vårt kämpande genom Valcarlosdalen mer i detalj i min Caminobok Den Tidlösa Vägen.  

En after-walk i Roncesvalles är något alldeles extra.
En after-walk i Roncesvalles är något alldeles extra bland alla nyblivna pilgrimer.

Roncesvalles

Roncesvalles är alltså den första anhalten på Camino Francés på spanska sidan av Pyrenéerna. Vi befinner oss i regionen Navarra. Roncesvalles är egentligen inte en by, utan en samling byggnader runt ett kloster, som tidigare i historien också tjänat som pilgrimshospital. Det finns ett stort härbärge och även hotell. 

Första gången jag vandrade här var det alltså vinter och absolut inga problem att få en bädd på härbärget. Under högsäsong blir Roncesvalles fullt med vandrare. Våren 2023 var trycket så hårt under några veckor att sängarna ofta tog slut. Om man inte har förbokat sin bädd så får man då fortsätta vandringen till Burguete – 3,1 km längre fram eller Espinal, ytterligare 3,6 km efter Burguete. 

Jag rekommenderar absolut att du tar en natt i Roncesvalles! Stämningen är helt underbar med alla pilgrimer som lyckats ta sig över Pyrenéerna och som har sitt underbara Caminoäventyr framför sig Att sitta och ta en öl och samtala eller bara titta på folk är underbart. 

Det går att förboka din säng på härbärget i Roncesvalles – extern länk.
Jag rekommenderar varmt att du besöker mässan i Roncesvalles kyrka, kyrklig eller ej.
Jag rekommenderar varmt att du besöker mässan i Roncesvalles kyrka, kyrklig eller ej.

Missa inte la misa (mässan)

I klosterkyrkan, Colegiata of Santa Maria de Roncesvalles, håller munkarna mässor varje kväll, för att välsigna pilgrimerna på vägen. Ett besök på mässan rekommenderas, även om du inte är katolik eller ens kyrklig till vardags. Jag upplevde denna välsignelse som innerlig och vacker upplevelse både första och andra gången jag var där. Enligt min subjektiva mening, mycket mer berörande och personlig än den stora pilgrimsmässan i Santiagos katedral (som dock är värd ett besök också.)

Jag berättar även om Roncesvalles i videoklippet överst på sidan

Filmklipp från vintervandringen på nedre vägen 2011:

Filmklippet och bilderna nedan är från vandringen jag beskriver i boken Den Tidlösa Vägen. från vår vädermässigt tuffa vintervandring till Roncesvalles via Valcarlosdalen. Här ser du mina nyblivna vandrarvänner Erik, Jürgen och skådespelerskan Jenny från Köln som jag berättar om in min bok. Vi hade aldrig anat att den här etappen skulle leda oss rakt in i 40 centimeter djup snö. Och att en katastrof lurade på mig längre fram på leden. Hela storyn i Den Tidlösa Vägen

Till föregående etappsida
Föregående etapp
Till nästa etappsida
Till nästa etapp
Bilder från första etappen på Camino Francés 2011

Du kan läsa eller lyssna på skildringen av vandringen 2011 i min bok.

Blogglogga ny vit 65 x 65

Den tidlösa vägen - en pilgrimsvandring på el Camino

Omslag till boken Den tidlösa vägen av Magnus Fyrfalk

I ”Den tidlösa vägen” skildrar jag mitt första möte med El Camino de Santiago de Compostela – den över 800 kilometer långa vandringsleden från franska Pyrenéernas snöklädda berg, till Atlantkusten i Galicien. Du får följa mig tvärs över Spanien och ta del av strapatserna, skoskavet, det lokala livet och de själsliga mötena med andra vandrare, och med mig själv. Det blev en dramatisk vandring som kunde ha kostat mig livet, men jag blev i stället mer levande än någonsin tidigare. 

En vanlig kommentar jag får är att det känns om att man som läsare (eller lyssnare) får vandra bredvid mig hela vägen mellan Saint-Jean-Pied-de_Port och Santiago de Compostela.