Bloggsnygg vit WebP

Fyrfalks Camino

Saint-Jean-Pied-de-Port

Bloggsnygg vit WebP
Camino Francés

Till Saint-Jean-Pied-de-Port

Till nästa etappsida
Klicka för att läsa om etapp 1

På den här sidan berättar jag om att börja din Camino i Saint-Jean-Pied-de-Port. Du kan läsa om boenden i Saint-Jean-Pied-de-Port och Bayonne. Dessutom hittar du information om pilgrimskontoret och om olika sätt att resa till starten i Saint-Jean.

Kort film om Saint-Jean-Pied-de-Port

En kort film från april 2023 om vad vi som nya pilgrimer möter i Saint-Jean-Pied-de-Port och hur vi kommer dit med mera: 

Rue del la Citadelle. Gatan genom Saint-Jean-Pied-de-Port
Rue del la Citadelle. Gatan genom Saint-Jean-Pied-de-Port där miljoner pilgrimer passerat genom århundradena

Att börja Caminon i Saint-Jean-Pied-de-Port

För dig som vill gå hela Camino Francés så är Saint-Jean-Pied-de-Port i Franska Pyrenéerna den vanligaste orten att börja i. Här ifrån är det en 800 kilometer lång vandring till Santiago de Compostela. Inte alla inleder sin vandring här – det går att börja i vilken ort som helst längs vägen. Se bara till på att ha koll på att du kan få ett pilgrimspass på startorten. Läs mer under ”vanliga frågor”. 

En lite udda faktor att tänka på om du börjar i Saint-Jean-Pied-de-Port är att många inleder sin vandring den första eller andra dagen i kalendermånaden. Det är antagligen en omedveten psykologisk grej vi gör, men det leder ibland till att det kan uppstå ”pucklar” i början på månaden. Det är också vanligt att börja vandringen på helger (fredag-söndag) så undvik även det om möjligt. Läs mer om att välja när på året du ska vandra här

Pilgrimskontoret på Rue de la Citadelle 39 i Saint-Jean-Pied-de-Port
Pilgrimskontoret på Rue de la Citadelle 39 i Saint-Jean-Pied-de-Port

Pilgrimskontoret – Accueil Les Amis De Saint Jacques

Pilgrimskontoret i St-Jean-Pied-de-Port där du kan skriva in dig, skaffa pilgrimspass, med mera, ligger på 39 rue de la CitadelleKontoret bemannas av frivilliga. Deras hemsida har nyligen moderniserats en aning och är på franska. Den går att översätta med Google Translate med en enkelt knapptryckning. 

Öppettiderna på kontoret är anpassade till när tågen kommer in till Saint-Jean-Pied-de-Port. Kommer du med sista tåget för dagen är de bra att gå direkt till kontoret (en kort promenad på 10 minuter. Om du däremot anländer tidigare på dagen kan det eventuellt löna sig att avvakta lite, eftersom det kan bli kö precis när alla anländer samtidigt. 

På pilgrimskontoret kan du också be om en lista över alla öppna härbärgen längs Camino Francés, något som är extra viktigt om du vandrar mellan 1 november och 1 april. Det är inte ett måste att skriva in sig på pilgrimskontoret men jag rekommenderar att du gör det, eftersom du då garanterat får viktig, aktuell information inför din första (och möjligen strapatsfyllda) vandring över Pyrenéerna. Om du inte tänker besöka kontoret behöver du ha skaffat dig ett pilgrimspass i förväg dock. 

Saint-Jean-Pied-de-Port Pilgrimskontoret drivs av volontärer.
Pilgrimskontoret bemannas av volontärer.
Förboka i Saint-Jean-Pied-de-Port under högsäsong (april-oktober)
Förboka i Saint Jean under högsäsong (april-oktober)

Boenden i Saint-Jean-Pied-de-Port

Viktigt att veta inför din ankomst till Saint-Jean-Pied-de-Port:

  • Alla härbärgen i Saint-Jean utom ett (Gîte le Chemin vers l’Etoile) stänger sina dörrar för incheckning vid 21.00-21.30, kolla vid bokning. Är ditt flyg sent spelar ingen roll – du kommer inte in.) Gîte Chemin vers l’etoile stänger 23. Hotell och guesthouses har generösare ankomsttider men kolla även där när du bokar!
  • Hinner du inte till Saint-Jean på kvällens finns möjlighet att övernatta i Bayonne och ta tåget nästa morgon. Läs mer längre ner på sidan.
Det kommunala härbärget i Saint-Jean-Pied-de-Port
Det kommunala härbärget i Saint Jean

När det gäller boenden längs Camino Francés generellt så är jag en av dem som tycker att vi ska strunta i att förboka i möjligaste mån, för att inte planera sönder vandringen och för att känna oss fria att gå så länge eller så kort man har lust på dagen. 

Under högsäsong (april, maj, juli, augusti, tidig september) i Saint-Jean-Pied-de-Port däremot, så kan det lugna sinnet något om du har en säng bokad för din ankomstdag. Särskilt om du vill bo på ett speciellt härbärge.

Ska du gå hela vägen till Roncesvalles första etappen, och märker att det är väldigt många pilgrimer på gång i Saint-Jean-Pied-de-Port, så kan det vara smart att förboka en bädd även i Roncesvalles (extern länk här)

Stannar du på härbärgena Orisson och Borda längs Napoleonvägen uppe i Pyrenéerna så är det ett absolut måste att förboka. Läs mer på den här sidan (klicka här).. 

Ett härbärge i Saint-Jean som många älskar är Gite Bidean med gemensam middag,  Jag har även bott på ett trevligt privat pensionat på Rue de la Citadelle – Maison Simonenia. Första gången i Saint-Jean bodde jag på det kommunala härbärget som inte går att förboka men som är ett av de ”billigaste”.

Saint-Jean-Pied-de-Port - pilgrimsshop
Pilgrimsshop i Saint-Jean-Pied-de-Port där du kan komplettera utrustningen.

Boenden i Bayonne

Om du ankommer till Biarritz/Bayonne så pass sent att det blir svårt (eller för dyrt) att ta dig till Saint-Jean-Pied-de-Port samma kväll så finns två härbärgen i Bayonne (och även många hotell. Härbärgena är: 

Refuge St Jacques – 10 € per natt, ankomst senast kl 21, pilgrimspass behövs.

eller

Hotel 20 – Bayonne: snäppet dyrare men bättre faciliteter och generösare ankomsttider. Inget pilgrimspass behövs. 

Mat i Saint-Jean utanför normala butikstider

Om du kommer med sista tåget till Saint Jean från Bayonne så kan det vara svårt att hitta öppna butiker. Ska du dessutom ge dig av tidigt nästa morgon är problemet det samma. Det finns ett bageri längs gränden när du passerat ut genom stadsporten där det går att handla smörgåsar, läsk ,vatten. Ett par kilometer längre fram på vägen upp i Pyrenéerna finns ett litet skjul med en automat som säljer chokladbitar och annat. Det kan alltså vara bra att du redan har försett dig med snacks och matsäck innan du reser sista biten till St-Jean. 

Det enda säkra matstället på övre vägen är Orisson efter 8,5 km. När jag gick i april 2023 fanns även en liten kioskbil efter cirka 14 km men den verkar inte stå där alltid och går alltså inte att räkna med. Det är mycket att tänka på i början så det är lätt att glömma att planera för matintaget under dagen. 

Den underjordiska busstationen i Bilbao är en monstruös skapelse men funkar. Men flyg hellre till Biarritz än Bilbao om du kan.
Den underjordiska busstationen i Bilbao är en monstruös skapelse men funkar. Men flyg hellre till Biarritz än Bilbao om du kan.

Resa till Saint-Jean-Pied-de-Port

På något sätt behöver du ta dig till Biarritz och/eller Bayonne i Frankrike för vidare färd till Saint-Jean-Pied-de-Port med tåg eller delad transfer från Biarritz med Express Bourricot. Allt fler väljer också att ta tåget hela vägen från Sverige. Läs vidare så reder jag ut alternativen i tur och ordning. Sista biten från Biarritz/Bayonne beskriver jag längre ner. Klicka här för att hoppa direkt dit!

Flyg

Allra smidigast är att flyga till Biarritz (BIQ) och därifrån ta buss eller taxi till Bayonne för vidare tågresa till Saint-Jean.

Flygbolag som flyger till Biarritz:

  • AirFrance/KLM*
  • Lufthansa/Swiss
  • Ryanair
  • EasyJet
  • Luxair
  • SAS (om man har tur)

* Om du flyger via Paris, så notera att många flyg mellan Paris och Biarritz avgår från Orly-flygplatsen (ORY). De flesta flyg från Sverige till Paris går till Charles de Gaulle (CDG). Att transportera sig mellan Paris-flygplatserna CDG och Orly är tidsödande och krångligt.

Det går också att flyga till Bilbao:

Väljer du att flyga till Bilbao i Baskien så kan du ta buss därifrån direkt till Bayonne (FlixBus). Det tar längre tid och lite är mer komplicerat eftersom du först måste ta dig från flygplatsen i Bilbao in till stadens centrum och busstationen där. Men det är en vacker bussresa längs norra kusten och via San Sebastian och Biarritz hela vägen till Bayonne i Frankrike.

När du söker flyg så rekommenderar jag att du går in direkt på respektive flygbolags egna sajter. De olika ”billighetssajterna” kommer ofta med sjukt osmidiga lösningar som kräver många timmars väntetid på transferflygplatser, ofta över natt. Ibland är rutterna helt tokiga. En sajt ville till exempel skicka mig via Las Palmas på Gran Canaria till Biarritz!

Samordna med hemresan?

Det kan såklart vara smidigt att åka med samma bolag hem från Caminon. Bland bolagen ovan så flyger Lufthansa och Ryanair även från Santiago de Compostela (SCQ) och AirFrance flyger från Porto (OPO) i Portugal (drygt två timmars transfer från Santiago.)

Tågstationen i Bayonne är utgångspunkten för tåget till Saint-Jean-Pied-de-Port
Tågstationen i Bayonne är utgångspunkten för tåget till Saint-Jean-Pied-de-Port

Tåg hela vägen hemifrån?

Med tanke på att allt fler vill undvika flygresor så ökar antalet frågor om hur det fungerar att ta tåget hela vägen hemifrån. Det fungerar med lite pyssel har jag förstått men det är verkligen inte problemfritt. Risken för förseningar genom Europa finns alltid där och dessutom tar det mycket extra tid och energi från det redan tidsmässigt långa och avancerade äventyr som el Camino utgör. 

Jag har själv inte åkt tåg ner till Bayonne men har fått följande information från pilgrimen Monika Aronsson som har lyckats med konststycket att åka tåg till starten. Hon har varit vänlig nog att låta mig citera hennes mail här: 

Hej Magnus!
Du frågade för någon vecka sedan om du får använda min info om tågresa till SJPDP från Sverige. Det är som sagt var helt OK. 
Om jag skulle göra om tågresan från Stockholm till Saint-Jean-Pied-de-Port skulle jag göra så här:
 
Snälltåg/SJ nattåg från Sverige till Hamburg.
Därifrån med DB till Paris med snabbtåg.
Övernatta i Paris för att nästa morgon/fm ta snabbtåget (4 tim) med SNCF till Bayonne.
Sista biten från Bayonne till Saint-Jean-Pied-de-Port, lokaltåg med SNCF som vanligt.
 
Den varianten skulle vara mycket smidigare än min långa nattågsresa genom Frankrike som tog många timmar och medförde flera byten och långa väntetider mellan Paris och SJPDP nästkommande dag
 
Buen Camino! 🥾

Tåg inom Spanien och Frankrike?

Tåg i Spanien söker du även via den spanska motsvarigheten till SJ: Renfe. För tåg i Frankrike är det SNCF som gäller. 

Det finns också en internationell tågbokningssite som heter The Trainline. Jag är dock inte direkt imponerad av denna.

Vid alla funderingar på resvägar och färdsätt i världen är sajten rome2rio.com ett fantastiskt bra ställe att börja sin sökning på. 

Saint-Jean-Pied-de-Port Express Bourricot kontor
Express Bourricot ordnar skyttelbuss och taxi samt bagagetransporter. De har kontor på Rue de la Citadelle men boka on-line innan du reser hit!

Sista sträckan till Saint-Jean-Pied-de-Port

Från Biarritz flygplats till Bayonne går det flygbuss, men en taxi är inte dyrare än cirka 40 euro. (Läs också om Skyttelbuss till Saint-Jean längre ner på sidan.)

Från Bayonne går alltså tåg/rälsbuss till Saint-Jean-Pied-de-Port.  Det finns flera avgångar per dag. Sista turen för dagen går 18.36. Sök tider och avgångar på franska tågbolaget sncf.com.

Skyttelbuss, taxi och bagagetransport

Det har blivit allt vanligare att boka transport från Biarritz som samlar flera pilgrimer i en buss eller taxi för att på så sätt bli mer flexibel. Bolag heter Express Bourricot och de ordnar även bagagetransporter mellan Saint-Jean-Pied-de-Port och Roncesvalles och är mycket pålitliga. Förboka på nätet! Lågsäsong kan det ta lite tid att få svar, men det kommer. De har även kontor på Rue de la Citadelle i Saint-Jean. 

Viktigt angående kostnad för förbokad transfer:

Ska man använda sig av Express Bourricots tjänster och inte har obegränsad budget är det viktigt att veta att man bör ankomma till Biarritz under dagtid. Senare på kvällen (efter att sista tåget gått) kan man bli ensam i bussen och får då betala hela kostnaden vilket på kvällen är 160 euro (2024). Dagtid kostar det 130 euro att åka ensam, men kostnaden fördelas på alla i bussen och blir alltså betydligt lägre vid tider när många ankommer. Dessa transfers måste bokas på företagets hemsida!

Om du ankommer till Biarritz/Bayonne så pass sent att det blir svårt (eller för dyrt) att ta dig till Saint-Jean-Pied-de-Port samma kväll så finns två härbärgen i Bayonne (och även många hotell. 

Härbärgena är: 

  • Refuge St Jacques – 10 € per natt, ankomst senast kl 21, pilgrimspass behövs.
  • Hotel 20 – Bayonne: snäppet dyrare men bättre faciliteter och generösare ankomsttider. Inget pilgrimspass behövs. 
Saint-Jean-Pied-de-Port - Vägvisare mot bergen
Vägvisare mot bergen - Route Napoleon

De två vägarna över Pyrenéerna

Härifrån kan du antingen klicka dig fram på delsträckorna av Camino Francés med de gula pilarna eller återvända till sidan med vanliga frågor. Nästa sida i ordningen handlar om vägarna över Pyrenéerna. Dels övre Napoleonvägen och dels nedre vägen via Valcarlosdalen. Det finns också länkar till till eftertraktade härbärgena Orisson och Borda på den sidan. Klicka på höger pil.

Till föregående etappsida
Till Vanliga Frågor - sidan
Till nästa etappsida
Till nästa etapp