Bloggsnygg vit WebP

Fyrfalks Camino

Vandringsresor i grupp till el Camino

Med Magnus Fyrfalk som reseledare

Vandringsresor i grupp till el Camino

Följ med på vandringsresa till el Camino!

Vandringsresor i grupp på Camino Francés med Magnus Fyrfalk som reseledare
Magnus Fyrfalk framför härbärget Ribadiso som vi passerar under tredje vandringsdagen på Camino Francés från Sarría till Santiago de Compostela.

Sedan 2021 leder jag vandringsresor i grupp på el Camino Francés (från Sarria – 115 kilometer) och på Camino Portugués (från Baiona – 125 kilometer). Vandringsresorna arrangeras av den erfarna specialresearrangören Winberg Travel.  Att följa med på vandringsresa i grupp ger bekvämlighet eftersom resor och hotellen är fixade i förväg. Dessutom ingår bagagetransport mellan våra hotell, så det behövs bara en mindre dagsryggsäck på dagarna. 

Nytt för i år (2024) är också att jag kommer att leda rundresor till Caminons höjdpunkter i nordvästra Spanien på uppdrag av Temaresor. Här reser vi runt med buss och plockar russin ur Caminokakan. Varje dag vandrar vi mellan fem och nio kilometer på sträckor av Camino del Norte, Inglés, Portugués, Francés och Finisterre. Vi besöker också staden Oviedo som är utgångspunkt för Camino Primitivo.

Skrolla ner på sidan för att läsa mer om respektive arrangemang och för schema och bokningslänkar. 

Hoppa direkt ner till:

VÄLKOMMEN – hoppas vi ses!

Guggenheimmuseet i Bilbao inleder Temaresors rundresa till Caminons höjdpunkter
Guggenheimmuseet i Bilbao inleder Temaresors rundresa till Caminons höjdpunkter
Faro Finisterre - the end of el Camino
Vi besöker bland annat Muxia och Faro Finsisterre - världens ände.

Nyhet: Rundresa till Caminon höjdpunkter!

Jag är så oerhört glad att få berätta nyheten att jag i år (2024) ska börja leda rundresor till el Caminos höjdpunkter i nordvästra Spanien, på uppdrag av Temaresor!

Det här är en annan sorts resa än vandringsturerna jag också leder längs Camino Francés och Camino Portugués till Santiago de Compostela. Vi kommer att göra vandringar på mellan fem och nio kilometer varje dag på den aktuella leden men rundresan sker i övrigt med buss. Vi besöker platser på Camino del Norte, Camino Francés, Portugués, Ingles, Finisterre, Muxia och till och med startpunkten för Camino Primitivo: staden Oviedo. Självklart ska vi också uppleva Santiago de Compostela. Staden som varit ett av världens största pilgrimsmål i 1000 år och som idag lockar fler pilgrimer än någonsin tidigare. Turen i börjar i Bilbao där vi också får tid att besöka det ikoniska Guggenheimmuséet. 
Under bussresorna kommer jag att berätta om Caminon och hur den hänger ihop med Spaniens historia. Jag berättar om platserna vi kommer till och om Sankt Jakob-legenden. 
 
Mer om resans program och innehåll berättar jag i detta blogginlägg och du kan givetvis också läsa all info du behöver hos Temaresor!
 
Avgångar 2024 (från flera flygplatser i Skandinavien):
  • 30 april 2024 (reslängd åtta dagar) Endast få platser kvar!
  • 7 september 2024 (reslängd åtta dagar) 
 
Winberg Logo
Grupp på vandringsresa till el camino med Winberg Travel
Grupp på vandringsresa på camino Francés med Winberg Travel.

Vandringsresa i grupp med Winberg Travel!

Vandringsresorna där jag är reseledare arrangeras av den väletablerade specialistresearrangören Winberg Travel. Jag guidar på Camino Frances och Camino Portugués ett par resor vår och höst. 

Att följa med på vandringsresa i grupp ger bekvämlighet eftersom resor och hotellen är fixade i förväg. Dessutom ingår bagagetransport mellan våra hotell, så det behövs bara en mindre dagsryggsäck på dagarna. 

Vi vandrar enskilt och i egen takt på dagarna. Det är upp till var och en hur mycket man vill umgås med gruppen. Vi reseledare vandrar givetvis också och finns hela tiden tillgängliga via telefon eller Whats App och vi bidrar med information och tips längs vägen. 

Jag beskriver skillnaderna mellan Camino Francés och Portugués lite närmare på min sida med vanliga frågor, men i korthet kan man säga att de stora skillnaderna är att Francés är en inlandsvandring medan Portugués går längs havet de två första etapperna innan det bär av inåt land. Våra gruppvandringar är i stort sett likvärdiga när det kommer till hur ansträngande de upplevs. Det är självklart bra om du har någon erfarenhet av att vandra längre sträckor i kuperad terräng flera dagar i rad, men man behöver inte vara någon superatlet på något sätt för att klara dessa vandringar. Friska knän och fötter är dock en förutsättning för att inte veckan ska bli en plåga.

Här hittar nedan hittar du scheman för vandringarna på Camino Portugués och Camino Francés för 2024.

Winberg Logo
Vandring i grupp på Camino Francés, september 2022
Camino Francés, september 2022
Vandringsresa till el Camino Francés
Vandringsresa till el Camino Francés

Camino Francés 2024:

Sarria - Santiago de Compostela

Totalt 115 kilometer fördelade på sex etapper (se nedan). 

Den i  särklass vanligaste orten att starta sin Caminovandring är staden Sarria i Galicien. Enligt kyrkans regler måste en pilgrim tillryggalägga minst 10 mil till fots för att få sin ”Compostela” – intyg på fullgjord vandring. Från Sarria till Santiago är det drygt 11 mil. (”Hela” Camino Francés är 80 mil och börjar i bergsbyn St-Jean-Pied-de-Port i franska Pyrenéerna. (Läs mer på min sida med vanliga frågor!)

Schema Camino Francés 2024

Avgång även 2 maj, 16 maj, 5 september, 3 oktober 2024 med annan reseledare. BOKNING & DETALJERAD INFORMATION

Etappindelning på vår Camino Francés

Den första etappen mellan Sarria och Portomarin är mycket vacker. Vi går omväxlande öppna landskap med fina vyer över Galiciens grönskande bergstrakter och ömsom genom lummig jordbruksmarker. Längs hela Caminon passerar vi byar med jämna mellanrum där det finns mysiga små caféer och matställen, så matsäcken kan vara begränsad. Vandringen avslutas i Portomarín som vi når efter att ha korsat den 350 meter långa bron över Miño-floden. Portomarín har ett spännande förflutet. 1960 flyttades den lilla staden från flodstranden upp till höjden där den befinner sig idag då man byggde fördämningar till Miño-floden som översvämmade hela staden. Flera byggnader flyttades sten för sten, bland annat den vackra kyrkan San Nicolas från 1100-talet och den romerska fasaden till San Pedrokyrkan. När vattenståndet är lågt kan man fortfarande se stenmurarna från de gamla husen.

MER OM ETAPPEN MED MÅNGA BILDER HÄR!

Dagens vandring börjar med en jämn och ibland lite tuff stigning vilket präglar första halvan av dagens vandring. Det är idag du skall gå till och förbi den högsta punkten på hela vår del vandringen; 772 meter över havet i Ligondebergskedjan. (Den högsta punkten på HELA Camino Frances är Cruz Ferro på 1505 meter men ligger tidigare längs vägen från Frankrike.) Innan du når passet kan du göra en avstickare till en forntida stenåldersboplats och fästning – Castro de Castromaior. Den imponerande byn ligger vid sidan av leden men är tydligt utmärkt och härifrån har man dessutom en vidunderlig utsikt. Strax innan byn Ligonde står stenkorset Crucero de Lameiros från 1670 och härifrån följer man Caminostenarna till staden Palas de Rei där du sover i natt. Här finns flera restauranger, pilgrimsshop och apotek. Ibland håller dessutom kyrkan San Tirso mitt inne i byn pilgrimsmässa.

MER OM ETAPPEN MED BILDER HÄR!

Idag väntar dig en lite kortare vandring men med en del både korta och långa upp- och nerförsbackar. Du går i lugnt tempo och njuter av dagen med många vackra vyer på vägen till Melide. Du passerar flera medeltida broar och vandrar genom de små sömniga byar Casanova och Leboreirp. Ungefär 6 kilometer från Melide ligger Milhulloa, en kryddgård som drivs av ett lokalt kooperativ och de säljer både krämer och kryddor. Strax före dagens mål passerar vi den medeltida byn Furelos med sin vackra välvda stenbro från 1100-talet. Melide är en av de större städerna vi bor i under vår vandring. Här finns trevliga barer och restauranger. Bland annat den lilla ”biergarten” Casa Alongos, där det går att ta något uppfriskande under kiwirankorna i eftermiddagssolen. 

MER OM ETAPPEN MED MÅNGA BILDER HÄR!

Ännu en något kortare vandringsdag. När vi lämnat Melide passerar vi flera vackra kyrkor där vi kan få vara pilgrimspass stämplade. Vägen är vacker och mycket kuperad. Idag korsar vi flera små vattendrag och passerar härbärget Ribadoso som härstammar från 900-talet. Strax därefter kommer vi fram till dagens mål Arzúa. Någon av stadens fina kyrkor; Santa Maria eller La Magdalena är perfekta att besöka för att få dagens stämplar i pilgrimspassen och dessutom väl värda ett stopp. Arzúa är också en plats där man absolut skall passa på att smaka regionens berömda ostar.

MER OM ETAPPEN MED MÅNGA BILDER HÄR!

Du vandrar delar av dagen under höga träd, vacker skog och längs bäckar och floder förbi byar och mindre städer. Om dagen är varm passa på att göra ett stopp och titta in i Santa Irena-kapellet för att se den vackra Santiagostatyn och njuta av den svala luften. Efter Santa Irena går du de resterande 5 kilometerna på lugna vägar och stigar.

MER OM ETAPPEN MED MÅNGA BILDER HÄR!

Du lämnar Pedrouzo på morgonen och passerar byn Lavacolla där det var tradition för pilgrimer att bada i floden som förberedelse inför ankomsten till Santiago. Idag är vattendraget för litet för mer än ett fotbad. Du vandrar under höga eukalyptusträd och fem kilometer före Santiago når du Monte de Gozo – Glädjens berg. Ta en paus vid de stora skulpturerna på höjden som föreställer två lyckliga pilgrimer från förr. Härifrån ser man vid klart väder tornen på katedralen i Santiago för första gången – nu är du nästan framme! Vid ankomst till den heliga staden går man till katedralen för att glädja sig tillsammans med andra ”peregrinos”, fotografera och kanske bara sätta sig på marken och riktigt njuta av sin bedrift. Din reseledare  hämtar ut ditt pilgrimsbevis.  Varje dag är det sedan pilgrimsmässa då man tillsammans med andra pilgrimer kontemplerar över sin vandring och känner glädjen över att ha slutfört sin vandring och nått sitt mål.  Inne i katedralen kan man förutom aposteln Jakobs grav se världens största rökelsekar – El Botafueiro – som upp mot 80 kilo när den är fylld med rökelse.

MER OM ETAPPEN MED MÅNGA BILDER HÄR!

Winberg Logo
Ut ur Vigo längs Camino Portugués
Ut ur Vigo längs Camino Portugués

Camino Portugués 2024

Baiona - Santiago de Compostela

12,5 mil på sex etapper (se nedan)

Camino Portugués är den näst vanligaste av pilgrimsvägarna mot Santiago de Compostela.

Schema - Camino Portugués 2024

29 augusti – 5 september 2024: Jag leder denna tur. BOKNING & DETALJERAD INFORMATION

Avgång även 12 september med annan reseledare: BOKNING & DETALJERAD INFORMATION

Etappindelning på vår Camino Portugués

Camino Portugués har flera olika sträckningar men vi kommer väljer den kustnära vägen de första dagarna. Vi påbörjar vår vandring efter frukost och passar på att få dagens första stämpel i pilgrimspasset redan på hotellet. Under dagen har vi en underbar utsikt över Vigobukten och Ciesöarna som romarna döpte till ”himmelska öar” för deras skönhet. Vi passerar staden Nigrán med sin vackra blue-flag certifierade badstrand. Den här delen av Galicien kallas Rias Baixas – uppkallat efter kustens många fiskrika havsvikar. Väl framme i dagens etappmål – hamnstaden Vigo – har vi tillfälle att prova på någon av fisk- och skaldjursspecialiteterna från området. Rias Baixas räknas också till ett av Spaniens främsta vindistrikt så till maten dricker vi med fördel något av de lokala vinerna gjorda på Albariñodruvan.

Dagens vandring: Ca 6 – 7 timmar i behagligt tempo. 23 kilometer.

Dagens vandring tar oss först längs Vigos gator, men så snart vi är ute ur staden har vi åter fin utsikt Vigobukten. Dagen bjuder på en lugn och behaglig vandringsupplevelse genom lövskog och små byar. I den lilla staden Redondela så strålar de två portugisiska vandringslederna samman men trots detta vandrar betydligt färre pilgrimer här än på den franska vägen. I Redondela passar det bra att äta en lunch på något av de mysiga torgen eller i de medeltida gränderna. Dagens vandring avslutas i Arcade, längst in i havsviken Ría de Vigo. Har vi tur med vädret kan vi ta ett dopp på stranden i Arcade eller sitta på någon av de trevliga uteserveringarna. Vill du fortsätta på temat seafood, så är Arcade känt för sina ostron och här finns några riktigt bra restauranger.

Dagens vandring: Ca 6 – 7 timmar i behagligt tempo. 23 kilometer. 

Från Arcade korsar vi Verdugofloden via den vackra bron Ponte Sampaio. Här led Napoleons arméer sina största nederlag i Galicien. Vi fortsätter på en väg med samma stenbeläggning som på 1200-talet. Alla tusentals pilgrimer har genom seklerna bokstavligen nött ner stenen vi går på. Vi kan återigen njuta av fantastiska vyer över Vigobukten innan vägen fortsätter längs stigar genom löv- och eukalyptusskog.  Dagens mål är Pontevedra som vi når relativt tidigt. Det är en ståtlig stad med välbevarade och vackra kvarter från medeltiden. Stadens stolthet är pilgrimskyrkan Iglesia de la Virgen Peregrina vars grund är formad som en pilgrimsmussla. Det finns gott om små torg med vackra byggnader och trevliga serveringar. 

Dagens vandring: Ca 3 timmar i behagligt tempo, 12 kilometer. 

Vi har ännu en dag med riktigt fin vandring framför oss, med omväxlande skogar och små byar. Vi passerar flera av de klassiska sädesmagasinen – horréos – byggda i sten eller trä uppe på sina stenfundament, för att hålla mössen borta från skörden. I byn Pontecabras kan vi beundra kyrkan Santa María de Alba med sitt pilrimsmonument och vid Barosa kan den som orkar, ta en avstickare till vattenfallen Fervenzas do Barosa. Dagens mål är kurorten Caldas de Reis känd för sina varma källor. Det går att prova på ett bad i det heta vattnet på stadens anrika kurhotell.

Dagens vandring: Ca 6 timmar, 22 kilometer

Camino Portugués fortsätter idag över floden Umia och de heta källorna som givit staden sitt namn. Vi går vidare genom skogar med pinjeträd, kastanjer och eukalyptus. En mjuk stigning tar oss upp till byn Santa Mariña för att sedan åter gå neråt till floden Fontenlo. Sista biten mot dagens mål vandrar vi på mjuka stigar genom tallskog. Staden Padrón spelar en avgörande roll i el Caminos historia. Där var här aposteln Sankt Jakob (Santiago på spanska) enligt sägnen anlände till Galicien. Helgonet som givit upphov till pilgrimsvandringarna mot Santiago. Flera helgedomar till Santiagos ära finns i staden och stenen där hans båt ska ha förtöjts kan beskådas under högaltaret i kyrkan som tillägnats honom. Vad passar bättre som förrätt till kvällens middag än traktens bidrag till världens matkultur: Pimentos de Padrón?

Dagens vandring: Ca 4 – 5 timmar, 18 kilometer

Vi startar tidigt för att hinna fram i tid till kvällens pilgrimsmässa i Santiagos katedral. Vandringen för oss åter längs skogsstigar och lantliga miljöer tills vi märker att vi vårt slutmål närmar sig. Sista biten går genom Santiago de Compostelas förorter innan vi så ser katedralen som tornar upp sig över staden. Framme vid torget Praza do Obradoiro kan vi insupa stämningen, glädjen och stoltheten bland alla andra nyanlända pilgrimer. Er guide samlar in era pilgrimspass och hämtar ut era ”Compostelor” – pilgrimsbevis. Ni har gott om tid att uppleva Santiago de Compostela med alla dess restauranger och sevärdheter. Att besöka pilgrimsmässan i katedralen är för många en höjdpunkt och har vi tur får vi se det legendariska, 80 kilo tunga rökelsekaret ”el Botafumerio”, svingas i hisnande banor över kyrkbänkarna.

Dagens vandring: Ca 6 – 7 timmar, 25 kilometer 

Prenumerera på mina blogginlägg

Jag skriver då och då i bloggen om aktuella företeelser på el Camino, om mina vandringar och  när schemat för gruppvandringar uppdateras. Välkommen att anmäla din e-post adress om du vill ha utskick när bloggen uppdateras.

Gör som 184 andra, prenumerera du med.