Bloggsnygg vit WebP

Fyrfalks Camino

Roncesvalles till Pamplona

Blogglogga ny vit 65 x 65
Camino Francés

Roncesvalles till Pamplona

Etapp 2 och 3

Vanligen delas den här delsträckan in i två etapper:

Roncesvalles - Zubiri: 21,9 km
Zubiri - Pamplona: 20,9 km

Nedan går det att navigera genom etappbeskrivningarna av Camino Francés. MEN notera att de omarbetas i grunden  under 2024 och är rätt torftiga för tillfället.

Etappnavigering
Camino Francés
Till föregående etappsida
Föregående etapp
Till nästa etappsida
Till nästa etapp

Under 2024 bygger jag om etappsidorna för Camino Francés. Därför är innehållet bristfälligt och oredigerat. Det är oklart när de nya sidorna är klara. 

Ta gärna del av min Caminoskildring ”Den tidlösa vägen” istället där du får en mycket levande skildring av alla etapper på Camino Francés och Finisterre. 

Alltså: härifrån blir det som att gå Caminon genom ett större vägarbete när du klickar dig fram på etapperna.

Roncesvalles till Pamplona

På min första Camin gick jag Roncesvalles – Larrasoaña 29 km och nästa dag gick jag förbi Pamplona hela vägen över bergskrönet Alto de Perdón och fram till Punte la Reina. Det gick inget bra kan jag avslöja och var en helt galen start. Det är en smaksak om man vill övernatta i storstäder eller ej – det beror lite på i vilken sinnesstäming du vill vandra din Camino men vägen är lång så du hinner lite av varje. Idealet tycker jag är att om möjligt inte planera för mycket utan att ta dagarna lite som de kommer. Men med tanke på att de flesta upplever första delen av vandringen från St-Jean-Pied-de-Port till Roncesvalles som rätt ansträngande och eftersom vi många är nyblivna pilgrimsvandrare är det klokt att hålla igen i början. 

Möjliga övernattningsorter:

Bara i undantagsfall rekommenderar jag härbärgen eller hotell eftersom den informationen snabbt blir inaktuell. Det finns appar, guideböcker och internetforum där den informationen hålls levande. Just den här etappen vill jag ändå nämna Casa Elita i Larrasoaña där jag och mina vänner tillbringade en underbar middag vår andra kväll på Caminon under vandringen 2011. Vad jag kan utläsa på nätet finns stället kvar och hon har även uthyrningsrum. Det kommunala härbärget i Larrasoaña såg dock forfarande slitet ut när jag passerade utanför 2023. 

Etapp 1: Från Roncesvalles

Notera att det kan finnas fler möjliga stopp än de jag listar här. Dubbelkolla också med en aktuell lista över boenden innan du bestämmer dig för var du ska stanna! 

> Burguete + 3,1 km från Roncesvalles

> Espinal + 3,6 km (Tot 6,7 km från Roncesvalles)

> Viskarret + 5,1 km (Tot 11,8 km från Roncesvalles)

> Lintzoain + 2,0 km(Tot 13,8 km från Roncesvalles)

> Zubiri + 8,1 km (Tot 21,9 km från Roncesvalles)

Etapp 2: Zubiri

Notera att det kan finnas fler möjliga stopp än de jag listar här. Dubbelkolla också med en aktuell lista över boenden innan du bestämmer dig för var du ska stanna! 

> Larrasoaña + 5,3 km från Zubiri

> Zuriáin + 3,8 km (9,1 km från Zubiri)

> Pamplona + 11,8 km (20,9 km från Zubiri

Här nedanför finns filmklipp från när jag gick etappen 2011. Detta kan vara kul för er som läst min bok om inte annat. Nytt material kommer under sommaren 2024. Skrolla ner eller klicka dig vidare framåt.

Till föregående etappsida
Föregående etapp
Till nästa etappsida
Till nästa etapp
Filmklipp: Roncesvalles - Larrasoana, mars 2011

Länk till Casa Elitas pensionat i Larrasoaña

I ”Den tidlösa vägen” beskriver jag en härlig pilgrimsmiddag på Casa Elita i Larrasoaña. Ni ser bilder i filmklippet här intill. Elisabetta har kvar sitt pensionat och sin butik i Larrasoaña ännu 2024. 

Här är länken till hennes sida på Tripadvisor.

Bilder från den här etappen 2011:
Blogglogga ny vit 65 x 65

Den tidlösa vägen - en pilgrimsvandring på el Camino

Omslag till boken Den tidlösa vägen av Magnus Fyrfalk

I ”Den tidlösa vägen” skildrar jag mitt första möte med El Camino de Santiago de Compostela – den över 800 kilometer långa vandringsleden från franska Pyrenéernas snöklädda berg, till Atlantkusten i Galicien. Du får följa mig tvärs över Spanien och ta del av strapatserna, skoskavet, det lokala livet och de själsliga mötena med andra vandrare, och med mig själv. Det blev en dramatisk vandring som kunde ha kostat mig livet, men jag blev i stället mer levande än någonsin tidigare. 

En vanlig kommentar jag får är att det känns om att man som läsare (eller lyssnare) får vandra bredvid mig hela vägen mellan Saint-Jean-Pied-de_Port och Santiago de Compostela.