Bloggsnygg vit WebP

Fyrfalks Camino

Nyhet: rundresa med vandring till Caminons höjdpunkter, 2024!

Nyhet: rundresa med vandring till Caminons höjdpunkter, 2024!

Jag är så oerhört glad att få berätta nyheten att jag i år (2024) ska börja leda rundresor till el Caminos höjdpunkter i nordvästra Spanien, på uppdrag av den väletablerade och anrika arrangören av upplevelseresor, Temaresor! 

Det här är en helt annan sorts resa än vandringsresorna jag också leder längs Camino Francés och Camino Portugués till Santiago de Compostela. (De kommer jag att arbeta vidare med parallellt!)

Med Temaresor kommer vi så att säga att plocka russinen ur Caminokakan och göra nedslag på Camino del Norte, Camino Francés, Portugués, Ingles, Finisterre, Muxia och till och med startpunkten för Camino Primitivo: staden Oviedo. Självklart ska vi också uppleva Santiago de Compostela. Staden som varit ett av världens största pilgrimsmål i 1000 år och som idag lockar fler pilgrimer än någonsin tidigare.

Vi reser med buss men kommer också att göra vandringar på cirka 7 kilometer varje dag på den aktuella leden. Under bussresorna kommer jag att berätta om Caminon och hur den hänger ihop med Spaniens historia. Jag berättar om platserna vi kommer till och om Sankt Jakob-legenden. 

Första turen avgår 30 april 2024. Där finns endast ett par platser kvar men vi kör även den 7 september 2024. Reslängden är 8 dagar. 

Program (kopierat från Temaresors sajt)

Dag 1. Ankomst Bilbao

Efter ankomst till flygplatsen i Bilbao väntar vår buss och chaufför för att ta oss till vårt hotell.

Vi har under dagarna som kommer buss och skicklig chaufför som tar oss mellan våra vandringsetapper och TEMA-reseledare som både vandrar och guidar på de vackraste och mest intressanta platserna. Spaniens historia är mångskiftande, färggrann och spännande. Vandringsetapperna är vackra och noggrant utvalda för att passa äventyrare i alla åldrar. Tillsammans gör vi en resa med natur, kultur, historia, god mat och pigga ben. Man kan alltid välja att vandra en kortare sträcka eller om man vill vila någon dag följer man bara med i bussen i stället.

Magnus Fyrfalk framför Guggenheimmuséet- Vandringsresor dit 2024
Magnus Fyrfalk framför Guggenheimmuséet i Bilbao 2023
Guggenheimmuseet i Bilbao
Dag 2. Bilbao, Guggenheim och Camino del Norte

Vi börjar dagen med en kortare vandring i Bilbaos äldsta stadsdelar; Casco Viejo vars medeltida anor gör sig påminda genom de små gatorna och torgen. I utkanten av dessa kvarter ligger också marknaden La Ribera i den vackra Art Deco-byggnaden från 1929, ritad av en av Gaudís elever. Marknaden kom med i Guiness Rekordbok som världens största övertäckta marknad och här finnas massor att se, smaka och upptäcka. När klockan närmar sig 10 är det så dags för oss att bege oss till en av stadens höjdpunkter; Guggenheimmuseet. Här har vi tid att strosa runt ett tag på egen hand och se några av de vackraste samlingarna med konstnärer som Gaugin, Picasso, Monet, Magritte, Niki de Saint Phalle, Mark Rothko och Jeff Koons. 

Vi har sedan en transfer till kuststaden La Arena, vi äter en picknicklunch på någon trevlig plats och sedan vandrar vi ungefär 7 kilometer utmed kusten fram till Ontón. Detta är en del av den vandringsled som heter Camino del Norte. 865 kilometer vandringsglädje genom fyra av Spaniens provinser; Baskien, Kantabrien, Asturien och Galicien. Just Camino del Norte anses vara den vackraste med orörda stränder, karga klippor, smaragdgröna ängar och vackra så historiska städer – och en de svåraste med en del branta stigningar och ojämna underlag.

Vi möter upp buss och chaufför för en kort transfer till Castro Urdiales, en pittoresk liten stad med romerska anor och numera ett populärt besöksmål. Under medeltiden var detta en viktig plats för pilgrimer på väg mot Santiago de Compostela, vi kan fortfarande se resterna av sjukhuset Vera Cruz där trötta och sjuka kunde få hjälp på vägen. Vi däremot tar det lugnt och passar på att ta en kaffe eller något kylt i ett glas på vår färd mot Santillana del Mar där vi bor i natt. De som vill vandrar de sista kilometrarna in till staden tillsammans med TEMA-reseledaren och sedan är resten av kvällen fri för egna aktiviteter. Santillana del Mar var också en av de viktigaste platserna för pilgrimer under medeltiden, numera en plats med inte bara intressant historia och kultur men även god mat och skön atmosfär

Dag 3. Santillana del Mar till Oviedo

Frukost och sedan tar vi bussen ungefär en timme till kuststaden Ribadesella och vandrar 9 kilometer till Berbes. Staden Ribadesella grundades av Alfonso X på 1200-talet och är numera en fiskestad med både medeltida kvarter och mer moderna områden. Speciellt intressanta är de villor som byggdes under slutet av 1800-talet i nationalromantisk andra.

Vi befinner fortfarande på Camino del Norte men nu i provinsen Asturien, känt för sin gastronomi, i synnerhet sina ostar och kallas ibland Pais del Quesos – Ostarnas Land. Dagens vandring är vacker och mycket trevlig. Vi vandrar med vackra vyer över berg och flera av områdets stränder. Väl framme i Berbes möts vi och åker vidare till staden Oviedo där Camino Primitivo strålar samman med Camino del Norte.

Oviedos historiska kvarter är en dröm att strosa runt i och vi gör en guidad tur där. Här finns inte bara historiska byggnader utan även trevliga små torg där stadens berömda cider serveras. Strax utanför stadsmuren finns fontänen la Foncalada som byggdes på 800-talet och är en del av provinsens romanska arkitekturklenoder och numera ett Unesco:s världsarv. Vattnet är både drickbart och delikat!

Vi äter en gemensam middag på just en ciderbar och får självklart möjlighet att smaka på den berömda drycken. Inte för att cider just associeras med Spanien, snarare med Sverige eller Irland så det är kanske lite extra kul att passa på att smaka när man är här. Vi bor över natt här i Oviedo.

Dag 4. Cudillero, Pontedeume och Camino Inglés

Efter frukost i lugn och ro har vi en transfer till den lilla asturiska kuststaden Cudillero, en liten asturisk hemlighet där vi sträcker lite på benen och kanske tar en förmiddagskaffe innan vi fortsätter mot Pontedeume som ligger på Camino Inglés – den engelska leden.

Camino Inglés utgick historiskt från staden A Coruna men numera vandrar man från Ferrol för att få de 100 kilometer som krävs för att man skall få sin compostela. Historiskt sett var detta en av de leder svenska pilgrimer på medeltiden använde sig av. Vi har dock varit här och härjat betydligt tidigare men då som vikingar.

Vi fortsätter till staden Pontedeume, här finns en strand att doppa sig på om vädret tillåter. Annars njuter vi av den vackra arkitekturen och passar på att äta lunch. Vi vandrar sedan ungefär 6 kilometer till den stora dammen Embalse de Beche innan vi tar vår buss till själva Santiago de Compostela. Här bor vi under resten av vår resa för att slippa packa upp och packa ner mer än nödvändigt.

Camino Inglés nära Pontedeume
Camino Inglés nära Pontedeume
Dag 5. Oia, Baiona och Camino Portugés


Den portugisiska leden har under de senaste åren blivit alltmer populär bland pilgrimer och vandrare. Efter frukost och transfer till den lilla staden Oia vandrar vi 5 kilometer utmed Atlantkusten. En av anledningarna till att just den portugisiska leden blivit så populär är just för att man vandrar med havsutsikt på flera etapper av leden. Vi både ser och hör havet och efter vår vandring åker vi sedan vidare till Baiona, en av de charmiga små städerna utmed kusten. Här har vi tid för lunch och det finns även tid att vandra runt i den historiska delen av staden med sina trånga kullerstensbelagda smågator, arkader och torget Plaza de Santa Liberada . Passa på att besöka kyrkan Santa Maria de la Anunciada med stiliga romanska valv och ett vackert rosettafönster.

Under eftermiddagen stannar vi till för att göra en vinprovning. Galicien liknar inte någon annan del av Spanien och detsamma gäller deras viner. Här uppe i nordväst. Det var romarna som introducerade vinet till denna region och med hjälp av medeltida munkar lades grunden till den lokala vinkulturen. Här finns fem huvudregioner för vinodling; Rías Baixas, Ribeiro, Ribeira Sacra, Valdeorras, and Monterrei. De galiciska vinerna tenderer att vara lätta, doftande med en del syra och påminner om grannlandet Portugals motsvarighet som Minho och Vinho Verde.

Gryning över havet i Baiona längs Camino Portugés
Gryning över havet i Baiona längs Camino Portugés
Dag 6. Sarria, Portomarin och Camino Francés

De flesta som vandra den franska leden startar i staden Sarria och vi har en transfer dit för att känna hur det är att vandra på Camino Francés. Själva Sarria är en gemytlig liten stad med en vacker stadskärna med restauranger och butiker. Här kan man köpa sig en pilgrimssnäcka att fästa på ryggsäcken vilket nästan alla som vandrar stolt vandrar med. Vi äter frukost och åker med vår buss hit och sällar oss till dem och vandrar 5 kilometer tillsammans innan vi stiger ombord på bussen igen för att åka till staden Portomarin. Denna stad är arkitektoniskt mycket intressant då man flyttade stadskärnan på 1960-talet eftersom man dämde upp floden Miño för att bygga en vattenreservoar. Vissa byggnader, som bland annat den medeltida kyrkan, flyttades sten för sten högre upp och när vattenståndet är riktigt lågt kan man se husgrunder och rester av den gamla staden i floden.

Vi åker sedan vidare för att göra ett besök vid en annan av höjdpunkterna utmed den franska leden; Castro Castromaior. Runtom i Galicien finns det boplatser från järnåldern bevarade och en av de absolut finaste är denna. Den ligger inte direkt på själva leden utan man måste göra en liten avstickare på ungefär 150 meter men då får man inte bara se detta otroligt fina exempel på förkristen arkitektur och historia, man får även en fantastiskt fin utsikt ut över caminon.

Vi fortsätter sedan med buss och snör på oss vandringsskorna ungefär 5 kilometer före Praza de Obradoiro och katedralen i Santiago de Compostela. Vi börjar vi vandring vid Monte de Gozo, det var härifrån de medeltida pilgrimerna för fösta gången kunde skönja katedralen och visste att de snart var framme. Denna del av vandringen är helt annorlunda än de tidigare etapper vi vandrat. Nu går vi genom förorterna, över motorvägen och på asfalterade trottoaren. Vi vet att vi snart är framme när vi hör ljudet från den traditionella galiciska ”gaitan”, en nära släkting med säckpipan och ett kanske lite otippat inslag men vi kommer alla snart att associera den med den säregna stämningen på Praza de Obradoiro. Här flockas pilgrimer och vandrare för att ta bilder, lägga sig raklång på marken med ryggsäcken som kudde, kramas, skratta och bara glädja sig åt att man är framme.

Fyren vid världens ände. Den keltiska kultplatsen Kap Finisterrre. Slutet på Camino Finisterre
Fyren vid världens ände. Den keltiska kultplatsen Kap Finisterrre. Slutet på Camino Finisterre
Dag 7. Fisteria & Muxia – hedniska heliga platser

Vi har nu utforskat och vandrat i pilgrimernas spår på vägar som alla leder till katedralen i Santiago de Compostela. Men här finns också heliga platser långt äldre än kristendomen och den främsta är Fisterre – världens ände. Detta tros vara ”Altar Soli” där kelterna dyrkade solen med ritualer och offer. Under senare delen av medeltiden vandrade också en del av pilgrimerna hit för att se solen gå ner i havet, bränna sina kläder och starta sitt nya, renade liv.

Dagens pilgrimer och vandrare brukar oftare och oftare inkludera vandringen till Fisterra efter man anlänt till själva Santiago de Compostela och det skall vi också göra. Eller en del av den i varje fall. Vi har en busstransfer fram mot Fisterra och vandrar några kilometer in i den lilla fiskestaden, fram till havet och se Fisterras vita fyrhus uppe på klipporna. Det var också vid denna latitud som norska handelsfartyg efter unionen 1814 var tvungna att byta flagg till den svenska flaggan. Vi besöker även den pittoreska grannstaden Muxia, också det en viktig vallfartsort. Enligt legenden försökte Sankt Jakob konvertera invånarna här till kristendomen men med föga framgång. För att skänka honom tröst visade sig Jungfru Maria för honom och de keltiska klipporna nära kyrkan sägs vara resterna av den stenbåt från vilken hon visade sig.

 Väl tillbaka i Santiago de Compostela samlas vi på kvällen för att äta en gemensam middag, dela våra bästa minnen och kanske börja drömma om nästa vandringsresa.

Dag 8. Hemresa

Beroende på flygtiderna så finns det tid för att bevista morgongudstjänsten i katedralen och en gemensam rundvandring i de äldsta delarna av staden och ett besök på marknaden. Det har så blivit dags att säga farväl till Spanien och Camino de Santiago för den här gången. Vi lämnar hotellet och tar oss till Santiagos flygplats för vidare hemresa till Skandinavien.

Följ med oss!

Gå till Temaresors sajt för mer information och bokning. Som sagt, vårens resa (30/4)  har ett par platser kvar, men vi kör även 7 september!

LinkedIn
Facebook

Fler inlägg i bloggen

Prenumerera på mina blogginlägg

Jag skriver då och då i bloggen om aktuella företeelser på el Camino, om mina vandringar och  när schemat för gruppvandringar uppdateras. Välkommen att anmäla din e-post adress om du vill ha utskick när bloggen uppdateras.

Gör som 188 andra, prenumerera du med.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Fyrfalks Camino

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa