Bloggsnygg vit WebP

Fyrfalks Camino

2023 blev ett rekordår på el Camino (igen) men allt är inte sig likt.

Under den här bloggens tidiga år hade jag som tradition att så här års kommentera föregående års Caminostatistik. En vanlig fråga vi får ofta är ju också om hur många som vandrar el Camino per månad och när det är som mest trångt på Caminons olika vägar. Statistikinläggen kom av sig under pandemin, men nu tar jag upp traditionen igen. 

Pilgrimskontoret i Santiago de Compostela erbjuder månadsvis statistik på sin hemsida, och varje år kommer en sammanställning över hur många som vandrat och på vilka vägar. Siffrorna baseras på de som hämtar ut sina Compostelor (intyg) i Santiago. Det verkliga antalet är alltså sannolikt betydligt högre. Nestorn inom Caminons internetforum Ivar Revke på Casa Ivar har gjort ett mycket bra YouTube-klipp om 2023 som jag delar nedan, men först sammanfattar jag lite ur ett svenskt perspektiv. 

Som många hade befarat så blev det här ytterligare ett rekordår. Över 446 000 pilgrimer hämtade ut sin Compostela. Som jämförelse kan jag nämna att 2011 när jag gick Camino Francés första gången var siffran drygt 183 000. Ökningen gäller inte bara Camino Francés som tur är. Faktum är att 2023 var andelen pilgrimer på Camino Francés  för första året någonsin mindre än hälften av det totala antalet. Mer är 50 % gick alltså någon av de andra officiella lederna till Santiago, med de olika varianterna av Camino Portugués som stark tvåa. 

Precis som jag har misstänkt under mina vandringar är det numera fler kvinnor än män som vandrar el Camino. Skillnaden är dock mindre än jag trodde. 53% är kvinnor. 

Svenskar och skandinaver

Så här fördelade sig vi svenska pilgrimer på vägen 2023
Så här fördelade sig vi svenska pilgrimer på vägen 2023

Antalet svenskar som vandrar (enligt statistiken) har inte ökat i proportion till den totala ökningen. 1421 svenskar hämtade ut en Compostela 2023 vilket ger oss en 23:e plats totalt i världen. (För 12 år sedan var det knappt 1200.) Som ni ser i tabellen ovan (källa) väljer drygt 55% av svenskarna att gå på Camino Francés (hela eller delvis). Nästan 30% väljer någon av sträckorna från Portugal. Jag tycker också det är intressant att bland svenskarna så valde något fler att gå Camino Primitivo än Camino del Norte. 

Som vanligt är danskarna det mest Caminovandrande folket i Norden med 2859 uthämtade intyg (plats 18 totalt). Hittills jag har jag inte träffat någon som kan förklara denna danska vurm för Caminon. (Om något har svaret – hör av er!) Spanjorerna själva utgör som väntat den vanligaste nationaliteten, men totalt sett är det för första gången något fler utlänningar än spanjorer som går i mål i Santiago årligen. 

Per månad och sträcka:

Antal pilgrimer som ankommer Santiago, per månad under 2023
Antal pilgrimer per månad som ankom Santiago under 2023. Källa - Pilgrimskontoret i Santiago de Compostela. Klicka för större bild.
Antal pilgrimer per månad fördelat på de olika officiella vägarna till Santiago
Antal pilgrimer per månad fördelat på de olika officiella vägarna till Santiago

Tabellerna ovan (källa) visar hur pilgrimerna fördelar sig över året. Diagrammet under visar dessutom hur fördelningen är mellan de olika Caminovägarna.

I YouTube-klippet nedan berättar Ivar Revke på Casa Ivar mer om statistiken och förväntningarna inför 2024. Han säger också att det verkliga totala antalet pilgrimer kan ha varit så högt som 600 000. 

LinkedIn
Facebook

Fler inlägg i bloggen

Prenumerera på mina blogginlägg

Jag skriver då och då i bloggen om aktuella företeelser på el Camino, om mina vandringar och  när schemat för gruppvandringar uppdateras. Välkommen att anmäla din e-post adress om du vill ha utskick när bloggen uppdateras.

Gör som 193 andra, prenumerera du med.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Fyrfalks Camino

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa