Bloggsnygg vit WebP

Fyrfalks Camino

Camino Portugués

Camino Portugués

Blogglogga ny vit 65 x 65
De vanligaste pilgrimsvägarna till Santiago i korthet:

Camino Portugués

Havsnära är bara förnamnet mellan Baiona och Vigo på Camino Portugués
Havsnära är bara förnamnet mellan Baiona och Vigo

I takt med att antalet pilgrimer på Camino Francés har skjutit i höjden så har de övriga officiella vägarna till Santiago ökat ordentligt i popularitet. Allra mest gäller det Camino Portugués som nu har väl över 30% andel av pilgrimerna som årligen ankommer till Santiago de Compostela och därmed hamnar på andra plats efter Camino Francés. Den portugisiska vägen är en aning krånglig att beskriva på ett tydligt sätt, eftersom den inte är bara en väg utan har ett antal varianter: Camino da Costa (kustvägen), Camino Central (inlandsvägen), Variante Espiritual (en avstickare ut mot havet mellan Pontevedra och Padrón) och Senda Litoral. 

Att samlingsnamnet för dessa sträckor är Camino Portugués beror såklart på att den genom historien har vandrats av pilgrimer från Portugal-hållet. Den här leden har inte heller den självklara startpunkt som Saint-Jean-Pied-de-Port utgör på Camino Francés (”franska vägen”). Det går att börja i Lissabon men totalt sett väljer relativt få att börja där. Endast några få procent enligt statistik från 2023. Vandrare jag talat med har också antytt att vägmärkningen bitvis dålig ut från Lissabon och även på vissa sträckor fram till Porto. 

Camino Portugués före Redondela
Camino Portugués före Redondela

Den vanligaste startpunkten på Portugués är staden Tui som faktiskt inte ligger i Portugal utan på Spanska sidan vid gränsen till Portugal. Här börjar ca 37% av pilgrimerna längs portugisiska vägen. Näst vanligast är att börja i kuststaden Porto (32%) och dit är det också bra flygförbindelser både till och från vandringen. På väg tillbaka går det att ta tåget tillbaka till Porto från Santiago, om man vill flyga till och från samma flygplats. Santiagos flygplats (SCQ) är annars alltid den smidigaste att välja för hemresan.

Grupperna jag leder för Winberg Travel börjar i den lilla fina spanska kuststaden Baiona, knappt tre mil söder om Vigo. Vi följer sedan kustvägen norrut upp till Redondela där flera sträckor strålar samman återstoden av vägen upp till Santiago. 

Jag har alltså vandrat de 125 sista kilometerna av Camino da Costa några gånger och har därmed inte upplevt de övriga varianterna själv, ska påpekas här. 

Regnig dag på Ponte Sampaio efter Arcade.
Regnig dag på Camino Portugués - Ponte Sampaio efter Arcade.

Mina högst subjektiva känslor för Camino Portugués (kustvägen)

Det går absolut att känna Caminostämningen även på Camino Portugués men den känns lite annorlunda jämfört med Camino Francés. Jag upplever inte den historiska ”tyngden” på riktigt samma sätt på den portugisiska vägen. Det innebär inte att det saknas Caminohistoria! Tvärt om! Vi passerar exempelvis den vackra, stora staden Pontevedra och dess fina medeltida kvarter med pilgrimskyrkan Santuario de la Virgen Peregrina och vi vandrar genom staden Padrón enligt legenden är platsen dit Sankt Jakobs kvarlevor fördes när han blivit martyr. En rad helgedomar finns att besöka i Padrón för den som är intresserad. 

Den kanske största skillnaden i ”känslan” beror för mig till stor del på närheten till havet. Vi går stundtals precis vid strandkanten och det går att bada (även om havet ofta är kallt). Utsikten över Atlanten är underbar. Levnadsstandarden längs Galiciens kust är också högre än i det jordbrukspräglade inlandet. Vid kusten lever man gott på att förse resten av Spanien och Europa med havets läckerheter. ’Seafood’ är stort på restaurangerna i trakten här och det finns gott om Marisquerior (fisk- och skaldjursrestauranger). Dessutom odlas goda viner i Galicien. Exempelvis goda vita viner gjorda på Albariñodruvan. Allt detta tror jag bidrar till den lättsammare atmosfären.

Det kan möjligen vara så att färre har med sig sina tunga existentiella frågor till Portugués än till Francés (men det är verkligen bara min gissning). Det sistnämnda är inte heller en självklar fördel! Som jag skriver i texten om Francés ovan så uppskattar jag den bitvis allvarsamma stämningen vi ofta möter på Camino Francés.

Pilgrimskyrkan Virgen Peregrina i Pontevedra
Pilgrimskyrkan Virgen Peregrina i Pontevedra

Camino Portugués är också i sin helhet kortare än hela Camino Francés. Det gör upplevelsen något mer koncentrerad. Fast även här finns sträckor som provar tålamodet en aning. Det är till exempel lite drygt att vandra genom Vigos vidsträckta hamnkvarter. Men det är verkligen marginellt i förhållande till helheten. Portugués har inte heller samma extremt tuffa backar som till exempel Napoleonvägen på Francés, även om det sannerligen är ordentligt kuperat på många ställen även på vägen från Portugal. 

Städer vi passerar på Camino Portugués (beroende på vägval) är Lissabon, Porto, Tui, Baiona, Vigo, Pontevedra, Caldas de Reis och Padrón. 

En intressant detalj är att vägen till ett annat viktigt katolskt pilgrimsmål går åt motsatt håll längs Camino Portugués. Nämligen vägen till Fátima i Portugal

Bro över Vigobukten - Camino Portugués före Redondela
Bro över Vigobukten - Camino Portugués (kustvägen) före Redondela

Läs mer om våra gruppvandringar på Camino Portugués

Baiona - Vigo - Arcade - Pontevedra - Caldas de Reis - Padrón - Santiago de Compostela.