Bloggsnygg vit WebP

Fyrfalks Camino

Camino Francés från Sarría

Blogglogga ny vit 65 x 65
Camino Francés

Vandra från Sarría till Santiago de Compostela

Sarria till Santiago - trappa ut ur Sarria
Trappan i Sarria är det första de som börjar här får uppleva på Camino Francés

Den absolut vanligaste sträckan att vandra på el Camino är från staden Sarría till Santiago de Compostela i Galicien. Pilgrimskontoret i Santiago kräver att pilgrimer ska ha vandrat minst de 100 sista kilometerna längs någon av de officiella Caminovägarna till Santiago de Compostela. Från Sarría är det 115 kilometer och orten är därför idealisk att börja på om du vill gå de erforderliga kilometerna på Camino Francés. Alternativ, om du vill gå de sista 100 kilometerna längs någon annan led, är att börja i Vigo på Camino Portugués (100 km) eller att gå hela Camino Inglés från Ferrol (117 km). 

TIPS: Jag leder organiserade vandringar från Sarría på Camino Francés och från Baiona på Camino Portugués. Klicka här för att läsa mer.

Sarria till Santiago vackra vyer
Vackra vyer över Galiciens grönskande bergstrakter när vi lämnar Sarria i gryningen

Hur är upplevelsen att vandra från Sarria?

Vandringen från Sarrá till Santiago delas för de flesta in i fem eller sex etapper. Från Sarría är det fler personer som vandrar jämfört med de tidigare etapperna på Camino Francés och här samexisterar pilgrimer som redan vandrat i flera veckor och nu närmar sig sluttampen på sin vandring med de som precis tar sina första steg på el Camino. 

Du kan få en fin Caminoupplevelse under en veckas vandring om det är den tid som står till buds för dig. Vandringen går genom natursköna områden i Galiciens grönskande och väldigt kuperade terräng. Vi passerar många små byar som sett pilgrimer passera sedan tidig medeltid. 

Sarria till Santiago gudebok
John Brierleys guidebok för sträckan Sarria till Santiago de Compostela (på engelska) Klicka för att komma till Adlibris

Exempel på etappindelning

Nedan ser du två exempel på indelning av etapperna mellan Sarría och Santiago. Först ser du hur den legendariske guideboksförfattaren John Brierley delar in etapperna. Nedanför visar jag hur vi delar in etapperna på våra gruppvandringar. 

Går du på egen hand rekommenderar jag att du skaffar en guidebok och funderar på hur du vill göra din egen indelning. Kanske rent av välja att ta dagen som den kommer och stanna där det känns bra?

Indelning enligt John Brierleys guidebok

Sarria – Portomarin: 22,7 kilometer

Portomarin – Palas de Rei: 24,6 kilometer

Palas de Rei- Ribadiso: 26,3 kilometer

Ribadiso – Arzúa – Pedrouzo 23,7 kilometer

Pedrouzo – Santiago de Compostela 20,1 kilometer

 

Sarria till Santiago Portomarin
Bron till Portomarin

Indelning på vandring med Winberg Travel

Sarria – Portomarin: 22,7 kilometer

Portomarin – Palas de Rei: 24,6 kilometer

Palas de Rei- Melide 15 kilometer

Melide – Arzúa – 14,5 kilometer

Arzúa – Pedrouzo 20,5 kilometer

Pedrouzo– Santiago de Compostela 20,1 kilometer

Här hittar du en närmare beskrivning av upplägget på våra gruppvandringar

Vanliga frågor om el Camino: härbärget Ribadiso
Ett av Caminons äldsta härbärgen: Ribadiso strax före Arzúa längs Camino Francés

Boende längs vägen

Eftersom det är väldigt många som vandrar den här sträckan under högsäsong rekommenderar jag att du antingen väljer att övernatta på andra ställen än i ”huvdstoppen” nedan eller att du bokar med någon eller några dagars framförhållning för att slippa att jaga sängplats. (För dig som går hela Camino Francés från Saint-Jean-Pied-de-Port behövs som regel inte förbokning. Läs mer under ”boende” på Vanliga-frågor-sidan

Att resa till och från Sarría

Det i särklass enklaste är att du flyger till och från flygplatsen i Santiago de Compostela (SCQ) som ligger bara cirka 20 minuter från centrala Santiago de Compostela. 

Det går en direktbuss om dagen till Sarría från Santiago och flygplatsen. Övriga tider får man ta bussen till staden Lugo och där byta till buss mot Sarría. Det tar drygt 2,5 timme att resa via Lugo mot 1,5 timme om man åker direkt. 

SÖK AKTUELLA BUSSTIDER PÅ GALICIENS BUSSBOLAG MONBUS.ES (För att söka från flygplatsen, ange ”Aeropuerto de Santiago – Rosalía de Castro” som avreseort. Vill du söka alternativet med resa via Lugo får du göra först en sökning från Santiago till Lugo och ytterligare en från Lugo till Sarria. 

Taxi blir ett väldigt dyrt alternativ.