Bloggsnygg vit WebP

Fyrfalks Camino

Toaletter längs Caminon?

En väldigt vanlig fråga är hur vi gör med våra toalettbehov under vandringen. Och frågan är befogad eftersom den stora mängd pilgrimer som årligen går vägarna till Santiago potentiellt sett kan skita ner rejält (bokstavligt talat).

Det är ändå inte ett särskilt stort problem att hitta toaletter längs de mest vandrade vägarna men du behöver vara förutseende nog att passa på när du har en toalett inom räckhåll och även försöka anpassa magens rutiner så att ”tyngre” toalettbesök hamnar på morgon eller kväll. 

Om nöden ändå blir för stor så är det bra om du har med hundbajspåsar så att du kan plocka upp efter dig (ÄVEN TOAPAPPRET!). Det är nämligen med säkerhet så att om du hittar en bra buske för toabestyr så kommer säkert hundratals andra att hitta samma ställe. Det finns gott om sådana platser som är överhopade med använt toapapper etc. Det förmultnar mycket långsammare än man tror. 

Vissa undrar om man kan ha med sig en spade och gräva ner bajset och pappret. Nej säger jag. Du hittar inte så ”unika” orörda platser att ingen annan i så fall har grävt där tidigare. Och med hundratusental vandrare om året så blir snart vägen helt förorenad. 

Även skräp ska du såklart bära med dig till en papperskorg. Detta inkluderar bananskal, apelsinskal etc som förmultnar mycket långsammare än man tror.