Bagagetransport och bagageförvaring

Express Bourricot logo

Det finns flera skäl till att vi ibland vill skicka bagage längs Caminon. Vissa har till exempel med sig en resväska till starten som de vill skicka till Santiago de Compostela så att den väntar där vid framkomsten. 

Det går också att ordna bagagetransport etapp-för-etapp om du vill ha lättare bagage att bära på vandringen. Det kan dock bli rätt dyrt om du går alla 800 kilometer. Sedan 2023 har också ett antal kommunala härbärgen bestämt sig för att inte ta emot pilgrimer som inte bär allt sitt bagage själva.

Börjar du i Saint-Jean-Pied-de-Port så är Express Bourricot ett bra företag att välja. De skickar antingen till Santiago eller till Roncesvalles (första stoppet i Spanien.) Anledningen till att vissa skickar bagage den första etappen är förstås för att ha mindre att bära under den första, ganska utmanande etappen över Pyrenéerna. 

Correos - spanska postverket

Den spanska posten har också utvecklat en rad bra tjänster för pilgrimer längs Caminovägarna. Märker du under vandringen att du har för mycket saker i ryggsäcken så kan du gå in på ett postkontor längs vägen och skicka saken/sakerna till Santiago och hämta ut dem där vid ankomsten. De ordnar även transporter etapp för etapp och kan också transportera cyklar. 

Fler bolag som ofta omnämns

Fler bolag som transporterar bagage mellan etapperna:

  • Jacotrans
  • Camino Fácil. 
  • Tuitrans (På Camino Portugués)

 

I gruppvandringarna som jag leder för Winberg Travel på Camino Francés (Sarría – Santiago) och Camino Portugués (Baiona – Santiago) så ingår bagagetransfer mellan våra hotell.