Väder och klimat (årstider och regioner)

Jag beskriver hur det är att vandra el Camino under de olika årstiderna högre upp på den här sidan (klicka här).

Regnig dag på Ponte Sampaio efter Arcade.
Regnig dag på Camino Portugués - Ponte Sampaio efter Arcade.

En väldigt vanlig fråga på olika Caminoforum är ”hur är vädret” under den eller den månaden. Med viss rätt får den som ställer en sådan fråga ett rätt sarkastiskt svar eftersom det ju är omöjligt att veta exakt hur vädret är flera månader framåt i tiden. Men nu tror ju jag att vad vi egenligen undrar är hur klimatet normalt är under en viss årstid vilket självklart är en högst befogad fråga. Jag beskriver vandringar på el Camino under olika årstider om du klickar här. Du kan även följa den här länken för att veta hur vädret har sett ut tidigare år

Vi förknippar ofta Spanien med sol och värme, men de flesta Caminovägar går genom norra Spanien och där är klimatet något helt annat än nere i syd. Längs den långa vandringen möter du flera klimatzoner. I höglänta områden i Pyrenéerna och i Galicien nära Atlanten, kan vädret vara ungefär som i Skandinavien. Sommartid är vädret mer säkert men höst, vinter och tidig vår kan det komma rejält med nederbörd på el Camino. Bergstrakterna och de havsnära regionerna i Galicien och nordligaste Spanien har mer nederbörd än höglandet.

Ett par gånger varje vinter, särskilt i februari och mars, fylls Caminoforumen på nätet med bilder på översnöade Caminovägar. Särskilt i bergstrakterna kring Roncesvalles och O Cebreiro på Camino Francés. I Galicien har jag ibland vandrat genom dagslånga hällregn under höstmånaderna. 

Den höglänta och trädlösa Mesetan vilken utgör en stor del av Camino Francés, kan det bli extremt varmt mitt i sommaren. Eftersom landskapet upplevs som relativt flackt (dock inte platt) så är det lätt att glömma att vi befinner oss 700-800 meter över havet på Mesetan. Det gör i sin tur att dagarna kan vara varma medan nätterna blir kyliga.