Att använda appar på el Camino

Även om jag är väldigt digital av mig till vardags har jag i det längsta varit motsträvig till att använda appar på Caminon. Men även jag inser nu det praktiska i att få uppdaterad och aktuell information via appar, som till exempel förslag på härbärgen, boenden och matställen. Det är såklart även bra att kunna se på en karta i realtid var vi befinner oss. 

Appar jag använder

Wise Pilgrim – de har utvecklat separata appar för de olika vägarna till Santiago som kostar en symbolisk slant att ladda ner där du vanligen köper appar. Jag tycker de är bra.

 

Gronze.com är en app som finns för Android. Vi som använder iPhone kan lägga till deras sajt som bokmärke på telefonens hemskärm för samma funktioner. Den är på spanska så använd Google Chrome för översättning. 

Buen Camino – eller Way of St James som den också heter. Finns på AppStore och Google Play

Alert Cops En app där pilgrimer med en enkel knapptryckning kan kalla på polis. (Normalt sett är det tryggt att vandra El Camino, men tokiga människor kan dessvärre dyka upp lite överallt i världen.)

Tips från coachen

Var försiktig med att använda Google Maps som navigering. Den visar dig inte alltid vägen via Caminons vackra sträckningar – den visar ofta vägen via trista bilvägar istället. 

Betrakta dig själv med telefonen i hand… Ett problem med appar är att när man väl fått fram luren så sitter man där och dumskrollar på Fejjan och alla andra sociala medier. Försök undvika det på din Camino och var närvarande i det som sker runt omkring. 

Trots apparna så kommer en bra guidebok alltid att finns med i min ryggsäck. (se mina boktips!) De är mysigare att bläddra i på kvällen, mer överskådliga och funkar även om internetuppkopplingen är dålig.