Fotvård

Barfotavandring in i Santiago de Compostela

Att ta hand om fötterna är din kanske viktigaste syssla på vandringen. Det handlar till stor del om att ha rätt skor och strumpor. Vad som är rätt för dig bör du prova dig fram till i god till innan du ger dig av men det finns en del bra råd på under ”kängor och skor” på min utrustningssida. 

Det är viktigt att hålla fötterna torra. Blöta och ”svampiga” fötter utecklar snabbt blåsor. Svettas du mycket om fötterna så vädra dem flera gånger om dagen och byt även strumpor om det behövs. 

Vet du med dig att du lätt får skav på hälarna så förebygg gärna med elastisk tejp. (Men fundera också på varför du får skav. Är skorna/kängorna för små?) Jag brukar höja ett varningens finger för Compeedplåster. Ska du använda dessa måste du verkligen veta vad du håller på med. Jag har sett skräckexempel när man satt på ett Compeed på hälen och sedan tanklöst ryckt bort de i duschen. Då får man med en hudslamsa stor som en gammaldags femkrona eller större och det kan vara nog för att sätta stopp för din vandring till Santiago.

På kvällen kan det vara bra att smörja in fötterna med fotsalva och vissa använder smörjer in med vit vaselin före avmarschen på morgonen. 

Många gör även en medicinsk fotvård cirka fyra-fem veckor för vandringen (inte jag dock.)

När blåsan och skavet är ett faktum:

Om du får blåsor så be gärna om råd på pilgrimshärbärget eller apotek (Farmacía) längs vägen. 

Öppna sår inslagna i plåster riskerar även att bli infekterade så var mycket noga med desinficering och rengöring.  

För mig personligen har jag inte haft en enda blåsa sedan jag hittade rätt skor och strumpor. Det verkar för mig också som att vana vandrare har mindre tendens att få blåsor.