Som med nästan allt som rör råd kring Caminovandringar så finns det inga givna svar på hur mycket man måste träna innan man ger sig av. Det verkar som vissa klarar hur mycket som helst på ren vilja.
Men för mig är det självklart att man behöver vara i hyfsat god form om man ska gå så långt i så pass kuperad terräng. Med ”god form” menar jag verkligen INTE elittränad superatlet, men du bör i alla fall ha provat på att gå sträckor på ett par mil med rätt utrustning och packning några gånger så du vet hur just din kropp reagerar. Gärna flera dagar i rad. Det är nämligen så att de flesta klarar en dags vandring med full packning. Det kan rent av kännas så lätt att man går alldeles för fort den dagen (jag gjorde själv exakt det felet på min första Camino). Kroppen behöver därför få prova på att upprepa det hela några dagar i rad i så pass kuperad (backig) terräng som du kommer åt. Att du behöver träna en del med ryggsäck beror förstås på att du blir tyngre med packningen på, men du balanserar också kroppen på ett annat sätt med ryggsäck, vilket i sin tur belastar andra muskler.
Sedan är det förstås så att du bygger upp styrkan längs din Caminovandring så går du bara ut hyfsat lugnt i början så behöver det inte bli problem. MEN, som sagt – jag menar att du måste ha provat ut din utrustning, klädsel, skor, strumpor och så vidare innan du åker.
Är du redan en van vandrare som håller igång kontinuerligt så behövs nog inte så mycket mer träning. För mig är det viktigt att hålla igång över tid. Jag går rundor på någon mil ett par gånger i veckan. Ett par veckor före avresan ”repeterar” jag med packningen några längre rundor för att påminna kroppen om hur det känns.
Det som vandrarna i mina grupper brukar uppleva som jobbigast på vägen är nedförsbackarna (faktiskt inte uppför!). Det handlar delvis om teknik men även om benstyrka och friska knän.