Åka buss

Den underjordiska busstationen i Bilbao
Den underjordiska busstationen i Bilbao

Det går bra att åka buss i Spanien men dessvärre kan det ibland vara lite av en vetenskap att veta vilket bussbolag som kör den sträcka du söker. Enklast är att börja din sökning på den mycket praktiska sajten Rome2Rio.comFör busslinjer finns även sajten Omio.

Generellt gäller annars att långfärdsbussar i Spanien körs av bolaget Alsa utom i Galicien, där motsvarigheten heter Monbus.

Det finns även flera mindre, lokala bussbolag. Ska du exempelvis resa mellan Pamplona och Roncesvalles (samt orterna där i mellan, t ex Espinal, Zubiri och Larrasoaña) så hittar du tider och biljettbokning på Autocares Artieda

Om du flyger till Bilbao och vill ta bussen till Biarritz/Bayonne för vidare färd mot St-Jean-Pied-de-Port så är FlixBus operatören som gäller. (Kostar €9.99 2023.)

Mellan Biarritz och Saint-Jean-Pied-de-Port finns även shuttle services med Express Bourricot som transporterar såväl pilgrimer som bagage.

Tåg i Spanien söker du via den spanska motsvarigheten till SJ: Renfe. För tåg i Frankrike är det SNCF som gäller.

OBS: Jag ägnar en hel egen sida till Saint-Jean-Pied-de-Port och resan dit. Flyg, tåg, skyttelbuss etc, bilder och en film. Klicka här!