Hundar / Vandra med hund?

Tysk pilgrimshund
Tysk pilgrimshund
Canine Credencial - Pilgrimspass för hundar.
Canine Credencial - Pilgrimspass för hundar.

Frågor om möjligheten att ta med hunden på vandringen är ganska vanliga. Längs vägen – särskilt från Sarria och framåt ser vi en del pilgrimer som har hund med sig. Jag mötte t ex en tysk kvinna som gått hela vägen från Saint Jean med sin hund. Hon berättade att hon bokade sina boenden längs vägen via booking.com där det framgår om boendet accepterar hundar. 

MEN BETÄNK DETTA:

Du ska verkligen tänka efter många gånger innan du tar med din hund på ett så pass extremt äventyr som detta. Här är en rad skäl till varför du kanske ska avstå:

  • Din hunds väl. Klarar tassarna så många mil?
  • Vad händer om hunden blir sjuk? Hur ska du komma till en veterinär mitt ute i ingenstans?
  • Ditt väl: Det kommer att vara svårare att hitta boende och ytterst få restauranger tar emot hundar.
  • Du behöver bära mycket extra mat och vatten till din hund. Det är bitvis långt mellan ställen där det går att handla hundmat.
  • ANDRA HUNDAR: Även om din hund är van vid andra hundar är det inte säkert att andra hundar längs vägen är det. Vid bondgårdar kan ofta flera hundar gå lösa. De bryr sig inte om människor eftersom de vant sig vid en ström av pilgrimer, men att få in en annan hund på sitt revir är det inte säkert att de har samma överseende med!
  • Kolla upp spansk lagstiftning kring din hundras. Vissa hundraser måste bära munkorg och andra är förbjudna.

Allt detta till trots så finns det faktiskt egna pilgrimspass (”Credencial canina” på spanska), för hundarna och de kan få sitt eget diplom vid ankomsten till Santiago. 

Generellt är hundar hänvisade till vissa privata härbärgen, Casa Rurals (bed & breakfast) och hotell. Kommunala och kyrkliga härbärgen accepterar som regel inte hundar. 

Vildhundar?

I flera (äldre) böcker om Caminon skriver författarna om otäcka, vilda hundar längs vägen. Det lär vara så att med den tilltagande strömmen av vandrare längs den ”franska vägen” (Saint-Jean-Pied-de-Port till Santiago) så har hundarna också vant sig vid åsynen av pilgrimer.

Däremot möter vi en del gamla fina, lugna trotjänare till hundar som ligger och gassar i solen framför husen på landet. 

MEN! Låt inte hundar längs vägen fatta tycke för dig och lufsa efter dig. De kan komma vilse. På flera ställen längs vägen sitter skyltar som påminner om detta, så det verkar vara ett förekommande problem.