Prenumerera på mina nya inlägg

Skriv in din e-post adress så kommer automatiskt ett mail när jag gör nya inlägg i bloggen.

Ny länk i länksamlingen

Jag har lagt till följande användbara länk i länklistan för den som funderar på att vandra någon sträcka av el Camino:

  • Spain is More är en resebyrå vars hem är Norra Spanien – som de hyser stor kärlek för. Tack vare deras mycket goda lokalkännedom kan de erbjuda personliga resor på pilgrimsleden Camino de Santiago och i hela Norra Spanien.

Lite om Parador-hotell i Spanien

Under vandringen på Camino Frances passerar vi flera orter som har parador-hotell. Det är statsägda hotell av lyxigare snitt men till humana priser. Under min vandring bodde jag på Paradorhotell i Santo Domingo de la Calzada och det som kan vara världens äldsta hotell; Parador Hostal dos Reis Catholicos, precis bredvid katedralen i Santiago de Compostela. Det finns även paradorer längs Caminovägen i León och Villa Franca del Bierzo

I senaste numret i nätupplagan av SAS passagerarmagasin, Scandinavian Traveler finns mer information om Spaniens paradorhotell. Bland annat framgår det att personer över 55 år får rabatt.

Länk till artikeln på Scandinavian Traveler

Ur decembernumret av SAS Magasin Scandinavian Traveler (pappersupplagan, dec 2017)

Reunion – lite kuriosa för er som läst min vandringsskildring om el Camino.

Ni som läst hela min skildring av vandringen på el Camino vet hur jag slog följe med Jürgen och Erik i början på vandringen, och hur jag blev tvungen att släppa taget om mina goda vänner allt eftersom mina fötter blev sämre och sämre.

Det tog drygt sex år men idag träffade jag Jürgen igen. Jag jobbar i dagarna med ett event i norra Polen, där jag anlitade Jürgens nya food-truck företag Burger de Ville – Berlin, för att stå för catering till deltagarna. En chans för två luttrade caminovänner att ses igen och ta en glad selfie. 

Övningsvandra i Skåne i Sommar?

Det här är ett inlägg som ni får betrakta som ett undantag. Jag ville ta tillfället i akt att tipsa om vårt gästhus ”Agneshuset”, mitt på Österlen som finns tillgängligt att hyra några datum i sommar. Runt knuten ligger vandringsleden ”Gårdlösaleden” och det är förstås många möjligheter att hitta andra vackra vandringsstråk på Skåneleden. Annars bara njut av underbara Österlen på sommaren. Titta på vår hemsida – www.agneshuset.se för detaljer. Välkomna att höra av er!

 

Tack för era bidrag

Jag har ju valt att låta min caminoskildring vara öppen för alla som vill läsa den, istället för att ge ut den som bok. Precis som är vanligt på el Camino, låter jag läsaren själv avgöra om han eller hon vill ge en ”donativo” som tack för läsningen. Många underbara läsare har gjort det genom åren och jag är er alla oändligt tacksam. Ingen nämnd och ingen glömd, men som sagt:

TACK!!!

Och så vill jag passa på att önska alla en trevlig midsommar.

Magnus

PS:

”Donativos” – betyder donationer och är ett viktigt ord på El Camino där många på erbjuder sina produkter mot en frivillig betalning. Donationer är också ett vanligt och sympatiskt sätt att bidra till varandra på internet. Vill du donera en valfri slant till mig som tack för läsupplevelsen är du välkommen att göra det via Swish eller Pay Pal.

FÖR SWISH

Skicka valfritt belopp till 0701833685.

FÖR PAY PAL – Gör så här:
Betalningsrutan öppnas i ett nytt fönster.Antalet pilgrimer till Santiago de Compostela fortsätter att öka (men inte nämnvärt i Sverige enligt statistiken).

Tidigare år har jag gjort en sammanställning över hur många som vandrar el Camino och i sammanhanget även rankat antalet pilgrimer från de nordiska länderna. Jag missade 2015 men gör härmed bot och bättring genom att sammanställa intressanta siffror från både 2015 och 2016. Källan är det officiella pilgrimskontoret i Santiago de Compostela. Alltså är det bara de som går ”i mål” och registrerar sig på pilgrimskontoret som räknas in i statistiken.

Enligt denna statistik slutförde 277 864 personer någon av caminosträckningarna 2016. Det betyder att den lavinartade populariteten för denna över tusen år gamla tradition fortsätter. 2011 – när jag gick mellan St-Jean-Pied-de-Port via Santiago till Finisterra var det totala antalet 183 366. Däremot tycks ökningen inte vara så stor i Norden som det kan verka om man enbart utgår från aktiviteten i sociala medier. Faktum är att antalet Svenskar tycks ha minskat jämfört med 2011 när jag vandrade. Se mer längre ner.

Så här ser totalsiffrorna ut sedan 2011:

2016: 277 864
2015: 262 516
2014: 237 886
2013: 215 880
2012: 192 488
2011: 183 366

Procentuellt var könsfördelningen relativt jämn 2016. 52% män och 48% kvinnor.

91% vandrade till fots, 8% cyklade och 1% använde annat sätt ( t ex häst eller rullstol).

44% angav att de genomförde vandringen av religiösa skäl. 48% angav en blandning av religiösa/andliga och kulturella skäl. Endast 8% angav att de vandrade helt utan religösa/andliga motiv.

55% av vandrarna var mellan 30 och 60 år. 27% var under 30 år och övriga (18%) var över 60 år.

De tre vanligaste orterna att påbörja vandringen är:

Sarria 25,83% (från Sarria är det 100 kilometer till Santiago vilket är minimikravet för att få diplom)
Saint-Jean-Pied-de-Port 12,11%
Oporto 6,38%

Det finns i skrivandets stund ingen statistik över nordiska vandrare 2016, så här får vi nöja oss med siffror från 2015. Danskarna fortsätter att vara i topp av Nordborna. Som jag skrev i början förvånar det mig en aning att ökningen i Sverige inte är större.

Danskar: 2163 personer (plats 15 totalt. 2014: 1741 st)
Svenskar: 1093 (plats 24 totalt. 2014: 1043 st, 2011 när jag gick var vi 1262 stycken!)
Finländare: 898 (plats 25 totalt 2014: 680 st)
Norrmän: 800 (plats 29 totalt, 2014: 805 st)
Islänningar: 199 (plats 45 totalt, 2014: 112 st)

 

Guideboken Vandra till Santiago de compostela i ny uppdaterad upplaga.

Guideboken jag använde under vandringen ”Vandra till Santiago de Compostela” av Ewa Hellström Boström finns nu i en ny, fjärde uppdaterad upplaga. Klicka på bilden för att beställa hos AdLibris.


Nytt om La Casa de los Dioses (igen)

Läsare av min skildring av El Camino har också läst om David Vidal som haft en numera närmast legendarisk viloplats för pilgrimer strax före Astorga. (Länk till etappskildringen här.)

Enligt kontakter har David nu i oktober 2016, lämnat platsen för gott och tillsammans med sin nya partner vandrat vidare mot Santiago.

Samtidigt har jag fått kontakt med en filmare som just nu håller på att redigera en film om David Vidal och The House of Gods. Här finns en trailer: https://vimeo.com/77446430.

 

 

Nyheter från La Casa de los dioses på el camino

Jag fick en hälsning från Gunde Nilsson som nyss gjort sin andra camino tillsammans med sin fru. När de passerade David Vidals ”la casa de los dioses” några kilometer före Astorga tog de ett par bilder på Davids ställe som jag skriver en del om här.

David har enligt uppgift planer på att överge sitt ställe där han i åratal gjort vandringen lättare för pilgrimerna. Tillsammans med sin nya partner vandra vidare i livet och mot Santiago. När är dock oklart.

Foto: Gunde Nilsson

Foto: Gunde Nilsson

Foto Gunde Nilsson

Foto: Gunde Nilsson

1 2 3 5
Instagram

Prenumerera på bloggen.

Skriv in din e-postadress så kommer ett mail när jag gör ett nytt inlägg.

Till första etappen

Donativo

"Donativos" - betyder donationer och är ett viktigt ord på El Camino där många på erbjuder sina produkter mot en frivillig betalning. Donationer är också ett vanligt och sympatiskt sätt att bidra till varandra på internet. Vill du donera en valfri slant till mig som tack för läsupplevelsen är du välkommen att göra det via Swish eller Pay Pal.

FÖR SWISH

Skicka valfritt belopp till 0701833685.

FÖR PAY PAL - Gör så här: Betalningsrutan öppnas i ett nytt fönster. Jag är glad och tacksam bara för att du är här. Tack!

Bra böcker!

Fler boktips här