Frivilliga ”tack-bidrag” – Donativos

"Donativos" - betyder donationer och är ett viktigt ord på El Camino där många på erbjuder sina produkter mot en frivillig betalning. Donationer är också ett vanligt och sympatiskt sätt att bidra till varandra på internet. Vill du donera en valfri slant till mig som tack för läsupplevelsen är du välkommen att göra det via Swish eller Pay Pal.

FÖR SWISH

Skicka valfritt belopp till 0701833685.

FÖR PAY PAL - Gör så här: Betalningsrutan öppnas i ett nytt fönster. Jag är glad och tacksam bara för att du är här. Tack!

Prenumerera på mina nya inlägg

Skriv in din e-post adress så kommer automatiskt ett mail när jag gör nya inlägg i bloggen.

Caminofakta
Den första "guideboken" till El Camino skrevs 1139. Formellt står påven Calixtus II som författare men den verklige skribenten var pilgrim Ayrneric Picaud. Boken kallas Codex Calixtinus och förvaras i katedralen i Santiago. Som av en händelse stals den natten innan jag vandrade in i Santiago. Enligt uppgift återfanns den exakt ett år senare i garaget hos en före detta anställd i kyrkan.

Svar på vanliga frågor om El Camino

Här har jag sammanställt mina svar på en del vanliga frågor om att vandra El Camino Frances (sträckningen från St-Jean-Pied-de-Port till Santiago de Compostela). Kom ihåg att alla som vandrar El Camino upplever vägen på sitt sätt. Lyssna på råd men sätt dem i relation till dig själv. Min sanning är inte din sanning. Mycket av det jag skriver är baserat på min vandring 2011, men jag försöker hålla svaren så uppdaterade jag kan även efter detta.

BLÅSOR och skavsår

Att missköta fötterna och dra på sig skavsår kan faktiskt vara livsfarligt, vilket jag fick uppleva personligen.
Jag ignorerade mina skavsår som blev infekterade. Tillsist fick jag blodförgiftning och fick tillbringa en vecka på sjukhus. Läs mer under punkterna ”Fotvård” och under ”Kängor och strumpor”.

Bayonne – St-Jean-Pied-de-Port

För att komma till St Jean åker de flesta rälsbuss från Bayonne. Sök tågtider på Franska tågbolaget SNCF:s hemsida. Härbärgen stänger i regel kl 22.00 prick, så innan dess måste du vara där och fått en bädd, alternativt försäkra dig på förhand om att du har ett boende klart som tar emot senare ankomster. Se mer under ”resa till och från” längre ner på den här sidan.

BUSS & TÅG inom Spanien:

Om du vill resa med buss mellan orter i Spanien kan du söka linjer och tider på Alsa.es. Tåg söker du på Renfe.

BÄSTA TIDEN ATT VANDRA?

Pilgrim sommartid

Pilgrim sommartid

Bästa tiden för vandring är, beror på vem man frågar. När jag  vandrade i mars var det mycket snö och råkallt väder, vilket gjorde det hela till en bitvis tuff och strapatsrik upplevelse. Gråväder och brist på grönska drog ner humöret.

I slutet på juni var det en helt annan upplevelse av skönhet, lätthet och glädje. Att fler människor vandrar på sommaren är inte enbart en nackdel eftersom det finns mer service då. Det kan dock bli väldigt varmt på den platta mesetan under värmeböljor.

Mitt råd är alltså att du om möjligt lägger din vandring någonstans mellan mitten på maj och mitten på juli. Annars är säkert hösten fin också.

Överskådlig statistik, månad för månad finns på https://www.caminodesantiago.me/community/resources/when-are-the-busy-periods-on-the-camino-frances.114/

DONATIVOS:

Förfriskning för frivillig donation

Förfriskning för frivillig donation

Donativos betyder donationer – alltså ”frivilliga betalningar”. Det är en form som tillämpas lite här och var på Caminon, enligt den gamla principen att man ska kunna vandra utan mycket pengar. Jag tillämpar samma princip här. Vill du donera lite till den här sajten, som uppskattning för informationen och läsupplevelsen,  titta under dagboksmenyn till vänster.

FOTVÅRD:

Fotbad med magiska egenskaper?

Fotbad med magiska egenskaper?

Att ta hand om fötterna är din kanske viktigaste syssla på vandringen.
Byt strumpor en till två gånger om dagen. Tvätta fötterna så fort du kommer åt. Smörj in dem med fotsalva på kvällarna. Förebygg gärna skavsår på hälarna med elastisk tejp. När blåsor eller skavsår väl uppstår tycker jag Compeed är bra men dyrt. I många böcker tipsar folk om en metod att trä desinficerad sytråd med en nål genom vätskefyllda blåsor. Jag provade det och fick en svår infektion på kuppen. Den metoden rekommenderar jag alltså inte. (Läs om kängor och strumpor längre ner.)

Vandra till Santiago de Copostela

GUIDEBOK:

Du behöver en bra guidebok som ledsagare på vandringen. Kartorna behöver inte vara jättedetaljerade, för vägmarkeringarna är till allra största delen bra. Men här och där kan det bli lite rörigt på grund av vägomläggningar eller annat. Jag valde en bok som heter ”Vandra till Santiago de Compostela” av Ewa Hellström – Boström. Den visade sig vara mycket bra. Enligt förlaget, en av de populäraste som finns på svenska. Den femte reviderade upplagan kom ut 2019.

Sträckan från Santiago till Finisterre använde jag en bok av John Brierley, betitlad A Pilgrim’s Guide To The Camino Finisterre. Han har skrivit guider även om andra sträckningar och lägger en spirituell dimension till informationen som man kan ta till sig om man vill. Känner man sig trygg med det engelska språket, finns en bok av honom även för sträckan mellan St-Jean-Pied-de-Port och Santiago. Klicka här för fler boktips om el Camino och annan inspirerande litteratur. 


HUNDAR:

(Om du funderar på att vandra med hund så läs mer under ”vandra med hund?” längre ner i texten)

I flera böcker om Caminon skriver författarna om otäcka, vilda hundar längs vägen. Det lär vara så att med den tilltagande strömmen av vandrare längs den ”franska vägen” (St Jean – Santiago) så har hundarna också vant sig vid åsynen av pilgrimer. Vildhundarna måste ha rensats bort.

HÄRBÄRGEN –  ÖVERNATTNINGSMÖJLIGHETER

Härbärge i Villares de Órbigo

Härbärge i Villares de Órbigo

Det finns mängder med härbärgen av varierande slag längs Caminon. De drivs ibland av religiösa föreningar, ibland är de kommunala eller privata. På vintern är vissa härbärgen igenbommade. De vinterstängda härbärgena öppnar igen under mars/april. En aktuell lista över öppna härbärgen får du där du hämtar ditt pilgrimspass. Det finns också en lista att få via den här länken.

Under högsäsong kan det bli fullt på härbärgena. Ett tips, om man inte vill boka i förväg eller sluta gå tidigt på dagen, är att välja övernattningsorter ligger mellan de rekommenderade huvudstoppen i guideböckerna.

Priserna varierar mellan fem och åtta euro (2011). Vissa härbärgen kostar formellt inget utan man donerar det man kan och vill. Någon form av tvättmöjligheter för kläderna finns alltid. Ofta finns tvättmaskin och ibland rent av torktumlare men andra gånger är det en gammaldags tvättbalja och klädsträck som gäller. Det är därför jag förespråkar kläder som torkar lätt – särskilt om du vandrar vintertid. Vissa härbärgen erbjuder matlagningsmöjligheter, men som ensamvandrare tyckte jag det var onödigt. Det sociala i att äta pilgrimsmeny med mina medvandrare istället för att stöka runt i ett primitivt kök var värt 10-11 euro per kväll.

Pilgrimerna sover i våningssängar i sovsalar som ibland rymmer bara 6 – 8 personer och andra gånger, uppemot hundra personer. Oftast delar män och kvinnor sovsalar. De flesta stänger vid klockan 22 på kvällen och då måste alla vara i säng och lamporna ska vara släckta. I regel sätter folk igång att packa och ge sig av redan före gryningen.

Alternativ till härbärgen kan vara privata ”bed and breakfasts”. Eller Casa Rural som de ofta kallas. Större orter erbjuder förstås även hotell. Fråga då efter pilgrimspriser.

HÖJDSKILLNADER

Diagram över höjdskillnader

Diagram över höjdskillnader

Här finns en länk till en överskådlig tabell över höjdskillnaderna på Camino Frances.

KLIMAT

Låt dig inte bedra dig om klimatet, bara för att du reser till Spanien. Längs den långa vandringen möter du flera klimatzoner. I höglänta områden i Pyrenéerna och i Galiciens berg nära Atlanten, kan vädret vara ungefär som i Skandinavien även sommartid.
På Mesetan, alltså högplatån ett stycke efter Burgos, kan det däremot bli extremt varmt mitt i sommaren. Vintertid är det inte ovanligt med mycket snö i bergstrakterna. Den första etappen mellan St Jean och Roncesvalles har två varianter. Den vackraste och mest höglänta av dem kan stängas av vid dimma och mycket snö.

KOSTNAD

Det beror en hel del på dina egna preferenser vad det kostar att vandra el camino. Flygresa tur och retur är förstås en stor del av utgiften. Sedan ska eventuella uteblivna arbetsinkomster vägas in. Jag beräknar att jag använde i snitt cirka 300 kronor per dag (utöver resorna). Något mer de dagar jag valde att bo på pensionat eller hotell.

Här finns en sida där det går att räkna upp sin uppskattade kostnad.

KÄNGOR och STRUMPOR:

På med kängorna

På med kängorna

Jag föredrar att vandra i rejäla kängor med stöd för vristerna. Andra gick i gymnastikskor och var nöjda med det. Jag rekommenderar dock väl ingångna vandringskängor. Ska du vandra senhöst, tidig vår eller på vintern så är kängor ett absolut måste, eftersom det då blir lerigt, oländigt och rent av djup snö på höglänta sträckor.
För mig svullnar fötterna av så lång vandring så jag har kängor med lite ”luft”. Detta gäller dock inte för alla – och har du för stora kängor kan även det leda till problem.

Köp bra ullstrumpor i fackhandeln, även om de kostar en del. Ull andas bättre och torkar snabbare än bomull. En tunnare innerstrumpa tillsammans med en lite tjockare ytterstrumpa dämpar risken för skavsår, eftersom de dubbla lagren dämpar friktionen. Jag använde dubbla sockor även när det var uppåt 40 grader varmt. Byt strumpor en-två gånger om dagen. Det är värt tvättandet! Tvätta gärna av fötterna i samband med strumpbyte. Varma dagar hade jag en särskild liten vattenflaska bara till fötterna.

Ta med lätta badtofflor till duschen och/eller ett par sandaler eller gymnastikskor till kvällarna. De flesta tycker att det är skönt att slippa vandrarkängorna på kvällarna när de går runt i byn eller på härbärget och det är bra att ge kängorna en chans att torka över natten.

LADDA MOBILEN:

Att hålla mobilen laddad upplevde jag aldrig som ett problem. Jag passade på så snart jag befann mig nära ett eluttag. Ofta tog jag en säng nära ett uttag och lät mobilen laddas över natten, ibland instoppad under madrassen. Som sagt – inga problem.

MINERALER:

Att man ska dricka mycket på vandringen vet de flesta. Men det är lätt att glömma att fylla på med mineraler. Särskilt magnesium och kalium är viktigt att fylla på med. Enbart vatten lakar ur kroppen om du svettas mycket.

MOTORVÄGSKORSNINGARNA FÖRE LEÓN:

Ny gångbro i stället för livsfarliga korsningar

Äldre böcker om El Camino Frances berättar ofta om ett par otäcka passager över motorvägen före León. De tidigare livsfarliga korsningarna är numera ersatta med fina gångbroar. Bekvämt och säkert.

PACKNING:

Pilgrim med packning

Pilgrim med packning

Packningen ska förstås vara så lätt som möjligt. Cirka tio procent av din kroppsvikt brukar vara ett rekommenderat mått. Tänk på att du även ska orka bära ett par liter vatten och lite matsäck utöver kläder och annat. Köp kläder i lätta material som andas och som torkar lätt. Undvik bomull som torkar långsamt och som blir plaskvått om du svettas eller går i blött väder. Ta inte med ”reserver”. Det finns många chanser att komplettera packningen längs vägen om det skulle behövas.

Klicka här för min packningslista.

PENGAR:

Det finns uttagsautomater i de flesta större byar. Jag hade som tumregel att alltid ha nog med kontanter för att klara tre dagar framåt. Det går sällan eller aldrig att betala med kort på härbärgen och generellt sett så funkar kortbetalningar bara undantagsvis i barer och i affärer på landsorten. (Se mer även under rubriken ”Kostnad” högre upp.)

PILGRIMSPASS:

Pilgrimspass

Pilgrimspass

För att få bo på härbärgen och för att bevisa att du vandrat hela El Camino måste du skaffa ett pilgrimspass (”Carnet de pelerin” på franska eller ”credencial del peregrino” på spanska). I det får du en stämpel (”Sello”) på alla härbärgen du bor på (och även andra platser längs vägen om du vill).

Börjar du vandringen i St-Jean-Pied-de-Port får du passet på pilgrimskontoret där (Accueil St Jacques, 39 rue de la Citadelle, för karta över St Jean, klicka här). Det går också att köpa ett officiellt pilgrimspass i förväg via Caminosantiago.me webshop.

Det lär också gå att beställa ett pass från pilgrimskontoret i Santiago via peregrinos@archicompostela.org. På caminosantiago.com finns en lista på spanska över var i Spanien det går att hämta ett pass mot en smärre donation på någon euro eller två. OBS: Även om du förbeställer ett pilgrimspass ska du registrera dig som pilgrim på plats på pilgrimskontoret i St Jean (se adressen ovan) innan du ger dig av på vandringen, enligt föreningen Amis de chemin de St Jacques. 

På pilgrimskontoret i Santiago (se deras hemsida för öppettider och annan bra info) och/eller på det kommunala härbärget i Finisterra kan du mot uppvisandet av ditt fullstämplade pass få ett diplom. Formellt sett räcker det att tillryggalägga de tio sista milen till Santiago de Compostela för att få ditt diplom. Därför tätnar skaran med vandrare efter staden Sarria.

Pilgrimspasset är en av de få saker som det är värt att vända tillbaka för, om man råkar glömma det längs vägen, så håll hårt i det och lägg det i en vattentät plastficka.

Så här ser Compostelan ut som du får i Finisterra

Så här ser Compostelan – eller rättare sagt Fisterrianan . ut som du får i Finisterra

RESA TILL OCH FRÅN

Flygbolagen ändrar sina rutter och destinationer år från år, och beroende på säsong, så det är svårt att ge ett uppdaterat och generellt svar på bästa sättet att resa till och från. SAS flyger till Biarritz sommartid, vilket är den perfekta destinationen om man vill börja vandringen i St-Jean-Pied-de-Port

Vissa flyger med Ryanair från Skavsta via London till Biarritz. Ryanair trafikerar även flygplatsen i Santiago de Compostela. Det går också att flyga med valfritt flygbolag till London Gatwick och därifrån vidare med EasyJet till bland annat Santiago.

Jag som reste vintertid fick tråckla ihop en småkrånglig men relativt billig resa med British Airways från Arlanda, via London Heathrow till Paris Orly. Där bytte jag till Air France som tog mig till Biarritz.

Om du flyger via Paris, så notera att många flyg mellan Paris och Biarritz avgår från Orly-flygplatsen. De flesta flyg från Sverige till Paris går till Charles de Gaulle (CDG). Att transportera sig mellan Paris-flygplatserna CDG och Orly är tidsödande och krångligt.

Från Biarritz går buss till Bayonne. Jag tog taxi från flygplatsen i Biarritz till Bayonne, vilket inte kostade mer än ca 25 €.

Från Bayonne går rälsbuss till St-Jean-Pied-de-Port. Det går fyra turer om dagen måndag-lördag och två avgångar på söndagar. Den sista avgår från Bayonne 18:06 och är i St-Jean 19.30 (uppgifter från 2015-06-10 – kolla tiderna själv HÄR). Härbärgen stänger obönhörligen kl 22.00 prick, så innan dess måste du vara där och fått en bädd. För karta över St Jean, klicka här.

Det spanska lågprisbolaget Vueling trafikerar Santiago – Barcelona, vilket kan vara en bra hemväg.

Vi som gått hela vägen till Finisterra kan ta bussen tillbaka till Santiago.


Guidebok Sarria - Santiago

SARRIA – SANTIAGO DE COMPOSTELA

Det räcker formellt att gå de tio sista milen för att få Compostelan – intyget på att man vandrat el Camino. Ska du börja i Sarria så ta flyget till Santiago de Compostela. Från flygplatsen, ta bussen till Lugo. Där byter du till buss mot Sarria. Restiden är cirka 2,5 timme. Sök tider på alsa.es.
2017 kom en ny guidebok ut som täcker bland annat rutten Sarria – Santiago och andra korta Caminosträckningar. Klicka på bilden för att läsa mer.

SJUKVÅRD OCH FÖRSÄKRING:

"Utan smärta ingen ära". Kanske ligger något i det, men det finns gränser.

”Utan smärta ingen ära”. Kanske ligger något i det, men det finns gränser.

Oftast kan personalen på härbärgena hjälpa till med mindre blessyrer eller kalla på läkare om så behövs. Språket kan dock försvåra kommunikationen – det är inte säkert att ens läkarna talar ett enda ord engelska. På vissa härbärgen sitter stora affischer med text på spanska och engelska om ett telefonnummer som pilgrimer kan ringa. När jag ringde det numret svarade en person som bara talade spanska. I stället ringde jag larmnumret 112 (samma som i Sverige) när jag blev sjuk. De talade perfekt engelska och skickade snabbt en läkare som sedan såg till att jag kom vidare till sjukhus.

VIKTIGT 1: Ha alltid med det blå sjukvårdskortet som du får från Försäkringskassan. Det ger fri vård i Spanien (och i EU).

VIKTIGT 2: Ha alltid giltig reseförsäkring (resetillägg i hemförsäkringen eller separat reseförsäkring). Blir du skadad eller inlagd på sjukhus – kontakta SOS International i Köpenhamn på telefon +45 38 48 80 00. De talar svenska och är ett skandinaviskt hjälpcenter. Om du är försäkrad hjälper de dig med läkarkontakt, hemtransport och regleringen av försäkringsärendena efter hemkomsten.

Solhatt - inte världens coolaste look, men skyddar mot solsting.

Solhatt – inte världens coolaste look, men skyddar mot solsting.

SOLHATT

Någon form av hatt med brätten runt om, är ett måste under vandring sommartid. Solen blir annars olidlig och det finns risk för solsting. Keps gör inte jobbet tillräckligt bra.

STAVAR ELLER INTE STAVAR:

Vandringsstaven är ett klassiskt attribut för en pilgrim. Numera använder många samma gåstavar som vid stavgången hemma (men av teleskoptyp för att kunna packa dem på flygresorna). Jag provade med stavar men tyckte att de var i vägen och bökiga att hålla ordning på.

TRANSPORT AV BAGAGE

Vill du skicka bagage från St-Jean-Pied-de-Port till någon destination längre fram längs leden, eller rent av till Santiago så finns detta företag: Express bourricot. Jag har ingen egen erfarenhet av dem dock. Fler tips finns även i denna externa länk.

TRÄNA:

Träna med kängor och packad ryggsäck innan du ger dig av. Du balanserar kroppen på ett helt annat sätt med packning än utan och använder därmed andra muskler i kroppen. Det är också bra att vänja benen med att vandra långa sträckor på hårt underlag.

TÄLTA?:

Spanien har inte allemansrätt, så om du funderar på att tälta så se till att göra ordentlig research på hur andra har gjort. Det är begränsat var man får slå upp ett tält och i mina ögon för det med sig fler nackdelar och begränsningar än fördelar. Tänk exempelvis på den extra vikten du måste bära på dina axlar till Santiago. Och tänk på samvaron och alla nya vänner du missar genom att inte bo på härbärge.

VANDRA ENSAM:

Magnus Fyrfalk på väg in i Santiago de Compostela

Magnus Fyrfalk på väg in i Santiago de Compostela

Många, särskilt kvinnor, undrar om de vågar att vandra på egen hand. Jag kan bara svara att väldigt många gör det.

Det är vanligt att de som går El Camino gör det på egen hand och lämnar kvar nära och kära hemmavid. Däremot möter du en mängd trevliga människor på vägen och eftersom alla delar samma upplevelse, uppstår vänskap väldigt snabbt. Vem man är och vad man gör i sitt vanliga liv blir oviktigt.

Självklart ska det förstås alltid råda sunt förnuft och vanlig försiktighet med värdesaker och var man rör sig.

VANDRA MED HUND?

Några läsare har undrat om möjligheten att ta med hunden på vandringen. Det jag generellt vet är att flertalet härbärgen INTE tillåter hundar. Själv skulle jag inte göra mig omaket att hålla ordning både på mig själv och en fyrfoting.

VATTEN:

Jag fyller på vattenpåsen i St-Jean-Pied-de-Port

Jag fyller på vattenpåsen i St-Jean-Pied-de-Port

Det finns en del vattentappar längs vägen, men många har dömts ut som otjänliga, men det var aldrig något problem att hitta vatten ändå. Det går att dricka kranvattnet så du kan fylla på i vanliga vattenkranar. Det smakar ofta inte särskilt gott dock. Ibland köpte jag vatten på flaska, men annars dög kranvattnet. Jag skaffade en tvåliters, Camelbak.
camelbak
(En vattenpåse man stoppar i ryggsäcken med en slang som man trär ut genom säcken). Den ger lätt tillgång till vatten. Jag rekommenderar att du har två liter vatten med dig. Drick mycket när det är varmt men glöm inte att även fylla på med mineraler som magnesium och kalium. Dricker du bara en massa vatten, utan mineraltillskott är det lätt att kroppen blir urlakad. Det kan i sin tur leda till kramper.

VEGETARIAN/VEGAN:

Att vara vegetarian eller vegan på el Camino har jag ingen egen erfarenhet av. Enligt andra ska det ”fungera men inte alltid vara lätt”. Det finns en sluten grupp på Facebook för veganer och vegetarianer på El Camino. Länk här.

VÄGGLÖSS:

Det förekommer vid sällsynta tillfällen vägglöss på härbärgena. Jag råkade inte ut för det personligen och träffade bara ett par tjejer längs vägen som hade haft oturen att drabbas. Härbärgena har numera strikta rutiner för att hantera det och tjejerna hade fått snabb hjälp att sanera sin packning. Många tusen människor vandrar årligen El Camino och den lilla, lilla risken att träffa på ohyra avhåller inte dem. Så låt inte det avhålla dig heller.

VÄRDESAKER:

Jag hade inte något lås till ryggsäcken och det är få härbärgen som erbjuder några skåp för inlåsning. Jag bar oftast med mig värdesakerna när jag gick ut på kvällen. Det vill säga plånbok, pass och telefon, speciellt i större städer. Många gånger körde jag på tillit och lät sakerna vara kvar på härbärget. Under min vandring mötte jag ingen som hade blivit bestulen, men det händer förstås ibland som överallt i världen. Det går rätt bra att känna in vad som gäller på respektive ställe. Kort sagt – i storstäder kan det vara klokt med lite extra försiktighet men överlag kändes det mycket tryggt. Fler svar finns på Camino de Santiagos Facebook: Camino de Santiago på Facebook

Vanliga frågorKlicka på pilen framåt för sidan med Bra länkar eller bakåt för videosidan.

Instagram
Prenumerera på bloggen.

Skriv in din e-postadress så kommer ett mail när jag gör ett nytt inlägg.

Till första etappen
Donativo

"Donativos" - betyder donationer och är ett viktigt ord på El Camino där många på erbjuder sina produkter mot en frivillig betalning. Donationer är också ett vanligt och sympatiskt sätt att bidra till varandra på internet. Vill du donera en valfri slant till mig som tack för läsupplevelsen är du välkommen att göra det via Swish eller Pay Pal.

FÖR SWISH

Skicka valfritt belopp till 0701833685.

FÖR PAY PAL - Gör så här: Betalningsrutan öppnas i ett nytt fönster. Jag är glad och tacksam bara för att du är här. Tack!

Bra böcker!

Fler boktips här