Bloggsnygg vit WebP

Fyrfalks Camino

Blogglogga ny vit 65 x 65
Camino Francés

Logroño till Santo Domingo de la Calzada

Etappnavigering
Camino Francés
Etapp 8 och 9

Logroño till Santo Domingo de la Calzada

Den här delsträckan kan exempelvis delas in så här:

Logroño - Najera 28 km
Najera - Santo Domingo de la Calzada 21 km
Till föregående etappsida
Föregående etapp
Till nästa etappsida
Till nästa etapp

Under 2024 bygger jag om etappsidorna för Camino Francés. Därför är innehållet bristfälligt och oredigerat. Det är oklart när de nya sidorna är klara. 

Ta gärna del av min Caminoskildring ”Den tidlösa vägen” istället där du får en mycket levande skildring av alla etapper på Camino Francés och Finisterre. 

Alltså: härifrån blir det som att gå Caminon genom ett större vägarbete när du klickar dig fram på etapperna.

Slitsamt genom Logroños stadpark

Ut ur Logroño går vägen länge via ett friluftsområde, fram till en anlagd fiskesjö. Jag tyckte den biten var tungvandrad, eftersom vi omgavs av söndagsflanörer, skateboardåkare och cyklister under lång tid. Därefter blev det finare vandring igen fram till Navarrete. Vidare mot Najéra blir det lite enahanda vandring. Najéra är en väldigt trevlig stad som ligger på båda sidor om en smal flod. Bakom staden tornar röda klippor upp sig. Najéra är väl värd att övernatta i och nästa dag blir avståndet lagom till Santo Domingo de la Calzada med sitt fina paradorhotell…

Parador Santo Domingo de la Calzada

I Spanien finns en kedja med statsägda, historiska hotell av lite lyxigare slag. De kallas Paradorhotell.Parador de Santo Domingo de la Calzada ligger vid det lilla torget framför katedralen och är väl värt en övernattning för pilgrimer som vill unna sig lite lyx, en dryg vecka in i vandringen. Det gjorde både jag och Paulo Coelho (i boken Pilgrimsresan). Det finns paradorhotell på fler orter längs el Camino: Du kan bo lyxigt även i León, i Villafranca del Bierzo och – förstås – på Hostal dos reis Catholicos i Santiago de Compostela.
Lobbyn på Parador Santo Domingo. Ett medeltida härbärge har återuppstått.
Levande tupp och höna påminner om mirakel i katedralen
Levande tupp och höna påminner om mirakel i katedralen

Dominicus av landsvägen

Santo Domingo, eller “Dominicus av landsvägen” som vi kallar honom på svenska var en eremit som levde runt år 1100. Dominicus ömmade så för de lidande pilgrimerna att han gav vägen stenbeläggning (calzada betyder ’stenlagd väg’). Han lät också bygga broar och anlade ett hospital, ett härbärge och en kyrka där han också senare blev begravd.

Dominicus blev helgonförklarad kort efter sin död. Han numera även ingenjörernas skyddshelgon. 

Miraklet i Santo Domingo de la Calzada

Det kanske mest uppseendeväckande i katedralen i Santo Domingo var en bur som var inmurad i väggen cirka fyra meter upp. Där pickade en levande tupp och en höna fredligt omkring. Ett arrangemang som skulle påminna om ett mirakel som enligt legenden  inträffade när ett tyskt par på 1300-talet, var på pilgrimsfärd med sin son. Vill du läsa historien så klicka här.

Filmklipp från 2011: Torres del Rio till Najéra
Filmklipp från 2011: Najéra - Santo Domingo de la Calzada
Till föregående etappsida
Föregående etapp
Till nästa etappsida
Till nästa etapp
Ur boken "Den Tidlösa vägen" för den här etappen:
”För precis en vecka sedan hade jag åkt från Stockholm till St-Jean-Pied-de-Port. Det kunde lika gärna ha varit för ett år sedan. Eller tio år. Det måste vara de ständiga miljöombytena, förflyttningen och floden av intryck som sätter den vanliga tidsuppfattningen ur spel. Caminons månghundraåriga tradition och medeltida miljöer skapar också ett slags flerdimensionell tid.”
Blogglogga ny vit 65 x 65

Den tidlösa vägen - en pilgrimsvandring på el Camino

Omslag till boken Den tidlösa vägen av Magnus Fyrfalk

I ”Den tidlösa vägen” skildrar jag mitt första möte med El Camino de Santiago de Compostela – den över 800 kilometer långa vandringsleden från franska Pyrenéernas snöklädda berg, till Atlantkusten i Galicien. Du får följa mig tvärs över Spanien och ta del av strapatserna, skoskavet, det lokala livet och de själsliga mötena med andra vandrare, och med mig själv. Det blev en dramatisk vandring som kunde ha kostat mig livet, men jag blev i stället mer levande än någonsin tidigare. 

En vanlig kommentar jag får är att det känns om att man som läsare (eller lyssnare) får vandra bredvid mig hela vägen mellan Saint-Jean-Pied-de_Port och Santiago de Compostela. 

Den här sajten använder cookies för funktionalitet. Vi sparar ingen information om dig som besöker sidan. Inte heller vet vi något om vem du är. Genom att fortsätta accepterar du vårt användande av cookies.