Tips på böcker och DVD


Böcker om (eller med anknytning till) el Camino

(klicka på böckerna så kommer du till Adlibris och kan köpa eller läsa mer:

Pilgrimsresan av Paulo Coelho

Boken är en beskrivning av Paulo Coelhos vandring på el Camino 1986. Han ledsagas av ”Petrus” som tränar honom i uråldriga, esoteriska övningar. Coelhos motivation för att gå vägen är att nå initiering i en hemlig ordern.

Den engelska versionen finns som ljudbok på iTunes.


Vandra till Santiago de Compostela av Ewa Hellström Boström

Det här är guideboken jag använde mellan St-Jean-Pied-de-Port och Santiago. Den fungerar mycket bra och är välskriven och korrekt. En femte uppdaterad version kom ut 2019.


A Pilgrims Guide to the Camino de Santiago

John Brierley är en brittisk caminoveteran som skrivit böcker om fler sträckningar. Hans bok om vägen från Santiago till Kap Finisterra använde jag och tyckte den var bra. Den här boken är för sträckan mellan St Jean och Santiago. Brierley tillför en handfast men spirituell/andlig dimension till sina guideböcker. På engelska. (Jag har inte läst denna, men dock guiden till Camino Finisterre)


A Camino Pilgrim’s Guide Sarria – Santiago – Finisterre 2017

Den här guideboken använde jag mellan Santiago och Kap Finisterre. 2017 kom en ny version ut som har utökats så att den täcker hela vägen från Sarria ut till Finisterre och Muxia vid Atlantkusten. Den täcker även Camino Inglès – den engelska vägen.

Jag tyckte den var en mycket bra ledsagare och gillade att kartorna var mer detaljerade än boken jag använde huvuddelen av Caminon.


The Northern Caminos: Norte, Primitivo and Inglés

Guidebok till Camino del Norte (den norra vägen) och till Camino Primitivo. Utgiven 2013 och därmed aktuell. Text från förlaget: ”A guidebook to the Camino del Norte (Northern Caminos) pilgrim route through northern Spain to the sacred city of Santiago de Compostela. Includes stage-by-stage descriptions to the Camino del Norte, Camino Primitivo, Camino Ingles and the Camino Finisterre, and features lots of advise, information on pilgrim hostels and more.”


Alkemisten av Paulo Coelho

Paulo Coelhos Alkemisten är en av världens mest sålda böcker. Den handlar inte om el Camino, men enligt författaren är den inspirerad av hans vandring och insikter från upplevelserna på Camino de Santiago. Jag rekommenderar den varmt!


En kvinnas resa av Agneta Sjödin

Jag har inte läst Agneta Sjödins bok om kvinnan ”Marias” vandring på el Camino och vet väldigt lite om den. Har dock vänner som rekommenderat den. Skönlitterär i formen, men Agneta Sjödin har själv vandrat vägen.


The Camino av Shirley MacLaine

Shirley MacLaines skildring av vandringen som blev lite rumphuggen här och var, eftersom Spanska Paparazzis jagade henne. Bitvis liftar hon. Den kan läsas som kuriosa men är inte ett måste. Hon skriver öppet om sin relation med Olof Palme tillexempel.


Filmer om el Camino

(klicka på bilderna så kommer du till en sajt där du kan köpa eller läsa mer:)

Walking the Camino (DVD eller nedladdning)

…är en dokumentär från 2013 av regissören Lydia Smith, om sex olika pilgrimers vandring till Santiago. Alla i skilda åldrar och med varierande bakgrund till sin vandring. Någon går av traditionellt katolska skäl och någon ser det enbart som ett äventyr. Efter att ha testat filmen på en vän som inte gjort vandringen förstår jag att den är mycket bra som inspiration inför en första vandring. Vi som redan har gått hela vägen drabbas helt klart svår abstinens och längtan tillbaka. När jag såg den tyckte jag det var lite synd att den inte fokuserade lite mer på vägen och att den inte var så noga med kontinuiteten i vandringen. Men det är anmärkningar i marginalen. En sak är dock klar: det är väldigt svårt att göra el camino rättvisa på film, eftersom det är så många dagar och så många mil som ska fogas samman till en berättelse. Dessutom är det förstås en väldigt privat, inre upplevelse för varje vandrare, vilket inte heller fastnar så lätt på film, där har filmmakaren Lydia Smith dock lagt sitt huvudfokus, vilket fungerar bra. Som en av de medverkande säger i filmen (på ett ungefär) ”Om man inte först tänker sig att vandra caminon av själsliga skäl så blir det så i alla fall innan man är framme i Santiago”. Finns både som DVD-bok och för nedladdning (dock inte med svensk text).
(En kul detalj i marginalen för er som läst min blogg: en kort stycke i filmen får man se hur det går till på härbärget Manjarin som jag skriver om i 20e etappen.

The Way

med Martin Sheen

Film med Martin Sheen (Vita Huset mm) i regi av hans son Emilio Estevez. Kul som kuriosa men inte en film som på något vis är ett måste, som jag ser det. Kul att den utspelas på Caminovägen dock. Jag ger den tre pilgrimsmusslor av fem. FINNS ATT SE PÅ NETFLIX

Favoriter ur min bokhylla (inte om el Camino)

(klicka på böckerna så kommer du till Adlibris och kan köpa eller läsa mer:

Fältet – av Lynne McTaggart

Lynne McTaggart presenterar här ett radikalt nytt vetenskapligt paradigm som hävdar att ett energifält förenar allt i universum och att människans medvetande och kropp inte existerar oberoende av omgivningen, utan är ett knippe pulserande kraft som oavbrutet interagerar med detta enorma hav av energi. Fältet är ansvarig för vårt sinnes högsta funktioner – vårt minne, intuition och kreativitet – och kan förklara många av människans djupaste mysterier – från alternativmedicin och andlig healing till paranormala upplevelser och det kollektiva omedvetna. Fältet kan även ge svar på några av de stora frågorna: vad är det mänskliga medvetandet och vad händer när vi dör.


Bandet av Lynne McTaggart

Under århundranden har västvärldens vetenskap och många av dess kulturer lärt oss att tänka på oss själva som individer. Men idag börjar en ny revolutionär förståelse växa fram från ledande fysiker, biologer och psykologer.
Bandet visar att allt liv har en inneboende impuls till att vilja knyta an istället för en drift att konkurrera.Lynne McTaggart erbjuder oss detaljerade rekommendationer för att befrämja ett mer holistiskt tänkande, mer samarbetsinriktade förhållanden och mer enade sociala grupper.


Jehosuas Berättelse av Sture Johansson

En bok om Jesus liv. Boken är en berättelse om människan Jehosua. Vi följer honom från tiden före hans födelse fram till hans hemvist i Kashmir efter korsfästelsen. Som 13-åring var han tvungen att fly från Israel, och vi möter honom i Indien, Pakistan och Tibet. Här undervisas han i de gamla esoteriska skrifterna och tar också de första stegen in i kärlekens tantra. Som vuxen man kommer Jehosua tillbaka till Israel, där han åter möter Maria Magdalena. Vi är med på hans giftermål med den kvinna som var hans livs kärlek. På sin ålderdom berättar han om sitt liv för sonsonen, Iman, som kommer att föra hans livs bok vidare till kommande släkten. Vi hör den gamle mannen Jehosua/Jesus mjuka stämma. (Beställs via STUREGÅRDEN eller VATTUMANNEN)

The Manual of the Warrior of Light – Paulo Coelho

Within each of us is a warrior of light. Each of us is capable of listening to the silence of the heart, of accepting failure without letting it get us down and of holding onto hope even in the face of weariness and depression. This text is a guide to the process.


Möte med Ambres

Ambres är en lärare som sedan 30 år tillbaka manifesterat sig genom Sture Johansson, som Ambres kallar sitt ”instrument”. Här undervisas vi i den esoteriska läran som så länge hållits dold för människan.(Beställs via STUREGÅRDEN eller VATTUMANNEN)

The Power of Now av Eckhart Tolle

To make the journey into The Power of Now we will need to leave our analytical mind and its false created self, the ego, behind. Although the journey is challenging, Eckhart Tolle offers simple language and a question and answer format to guide us. Surrender to the present moment, where problems do not exist. It is here we find our joy, are able to embrace our true selves and discover that we are already complete and perfect. If we are able to be fully present and take each step in the Now we will be opening ourselves to the transforming experience of THE POWER OF NOW. It’s a book to be revisited again and again. An international bestselling phenomenon.


En kurs i mirakler (A Course In Miracles)

Detta är en kurs i mirakler. Det är en obligatorisk kurs. Endast tidpunkten när du ägnar dig åt den är frivillig. Fri vilja innebär inte att du kan fastställa läroplanen. Det innebär endast att du kan välja vad du vill läsa vid en given tidpunkt. Kursen syftar inte till att lära ut kärlekens mening, för den ligger bortom det som kan läras ut. Men den syftar till att ta bort de blockeringar som hindrar medvetenheten om kärlekens närvaro, som är ditt naturliga arv. Motsatsen till kärlek är rädsla, men det som är allomfattande kan inte ha någon motsats. Denna kurs kan därför sammanfattas mycket enkelt på detta sätt: ingenting verkligt kan hotas. Ingenting overkligt existerar. Häri ligger Guds frid. En kurs i mirakler handlar om hur vi genom träning kan genomskåda den illusoriska verkligheten.


Köper ni via länkarna stöder ni min Caminosajt.
Instagram
Prenumerera på bloggen.

Skriv in din e-postadress så kommer ett mail när jag gör ett nytt inlägg.

Donativo

"Donativos" - betyder donationer och är ett viktigt ord på El Camino där många på erbjuder sina produkter mot en frivillig betalning. Donationer är också ett vanligt och sympatiskt sätt att bidra till varandra på internet. Vill du donera en valfri slant till mig som tack för läsupplevelsen är du välkommen att göra det via Swish eller Pay Pal.

FÖR SWISH

Skicka valfritt belopp till 0701833685.

FÖR PAY PAL - Gör så här: Betalningsrutan öppnas i ett nytt fönster. Jag är glad och tacksam bara för att du är här. Tack!