Inspirerande om Camino ”Via de la Plata” från en läsare

Det kom ett trevligt mail från Thérèse Borgvall som inspirerar till att prova andra sträckningar av El Camino än den allt mer överbefolkade Camino Frances. I september vandrade Thérèse sträckningen som kallas ”Via de la Plata”.  Det är den längsta av caminovägarna och utgår från Sevilla. Den sträcker sig alltså över i princip hela den Iberiska halvön. En sträcka på 1000 kilometer – alltså cirka 200 kilometer längre än Camino Frances. Via de la Plata går genom regionerna Andalusien, Extremadura, Castilla y León och Galicien. Det tar cirka 6-7 veckor att vandra hela vägen. Från början vandrade Nordafrikanska kristna Via de la Plata på sina pilgrimsfärder till Santiago de Compostela. Namnet betyder ”silvervägen” och har kommit till eftersom delar av sträckan varit en viktig handelsväg genom historien.

Så här skriver Thérèse:

”I höstas; september och oktober vandrade jag Vía De La Plata, Camino Sanabrés och Camino Fisterra. Den första snäckan uppenbarade sig i gatan utanför katedralen i Sevilla en solig och varm septemberdag. Den sista snäckan och gula pilen förevigades med kameran i Muxía vid Atlanten.
Precis som du, besökte jag även Fisterra på vägen. Denna, långa men mycket givande vandring kan jag verkligen rekommendera. Färre pilgrimmer, långa vandringsdagar, historiska städer som Mérida, Cáceres, Salamanca, Zamora, Ourense…men även de karakteristiska småbyarna där tiden stått stilla och som man helst bara stannar i en natt 😉 Vinodlingar, nationalparker, och faktiskt ganska mycket klättring i höga berg ju längre norrut jag kom. Svårare att få tag i vatten och mat, har jag hört; än på Camino Frances. Men väl värt mödan.”

Längst ner på sidan finns några bilder som Thérèse skickade med. Vill du läsa mer om Via de la Plata så klicka här. En karta, utplottad på Google Maps hittar du här. Vill du också dela med dig av din caminoupplevelse så skicka ditt bidrag till magnus@fyrfalkcamino.se.

Mellan Aljucén Och Alcuéscar (foto: Thérèse Borgvall)

Mellan Aljucén Och Alcuéscar (foto: Thérèse Borgvall)

Casa De Las Conchas, Salamanca - Snäckhuset inhyser Salamancas bibliotek. Snäckorna på fasaden symboliserar Santiagoorden och det var en av dess riddare vid namn Rodrigo Arias Maldonado som byggde detta herresäte i början på 1500-talet. (foto: Thérèse Borgvall)

Casa De Las Conchas, Salamanca – Snäckhuset inhyser Salamancas bibliotek.
Snäckorna på fasaden symboliserar Santiagoorden och det var en av dess riddare vid namn Rodrigo Arias Maldonado som byggde detta herresäte i början på 1500-talet. (foto: Thérèse Borgvall)

Utanför Alcuéscar (foto: Thérèse Borgvall)

Utanför Alcuéscar (foto: Thérèse Borgvall)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Instagram
Prenumerera på bloggen.

Skriv in din e-postadress så kommer ett mail när jag gör ett nytt inlägg.

Donativo

"Donativos" - betyder donationer och är ett viktigt ord på El Camino där många på erbjuder sina produkter mot en frivillig betalning. Donationer är också ett vanligt och sympatiskt sätt att bidra till varandra på internet. Vill du donera en valfri slant till mig som tack för läsupplevelsen är du välkommen att göra det via Swish eller Pay Pal.

FÖR SWISH

Skicka valfritt belopp till 0701833685.

FÖR PAY PAL - Gör så här: Betalningsrutan öppnas i ett nytt fönster. Jag är glad och tacksam bara för att du är här. Tack!

Bra böcker!

Fler boktips här