Nyheter om filmer om el Camino

Nu har jag sett dokumentären ”Walking the Camino” från 2013 av regissören Lydia Smith. Som jag skrev i ett tidigare inlägg kan den beställas på DVD från producentens hemsida, men där går det också att köpa den för nedladdning eller för att strömma i full HD. Det provade jag och det funkade utmärkt bra. DVD känns ju lite förlegat…
Innan jag kommer till ett kort omdöme om dokumentären vill jag också berätta att spelfilmen ”The Way” om El Camino med Martin Sheen (Vita Huset, Apocalypse Now m fl) finns att se på Netflix. Se länk och omdöme längre ner i det här inlägget. Tips om böcker finns också här.

Walking the Camino…

…är en dokumentär från 2013 om sex olika pilgrimers vandring till Santiago. Alla i skilda åldrar och med varierande bakgrund till sin vandring. Någon går av traditionellt katolska skäl och någon ser det enbart som ett äventyr. Efter att ha testat filmen på en vän som inte gjort vandringen förstår jag att den är mycket bra som inspiration inför en första vandring. Vi som redan har gått hela vägen drabbas helt klart svår abstinens och längtan tillbaka. När jag såg den tyckte jag det var lite synd att den inte fokuserade lite mer på vägen och att den inte var så noga med kontinuiteten i vandringen. Men det är anmärkningar i marginalen. En sak är dock klar: det är väldigt svårt att göra el camino rättvisa på film, eftersom det är så många dagar och så många mil som ska fogas samman till en berättelse. Dessutom är det förstås en väldigt privat, inre upplevelse för varje vandrare, vilket inte heller fastnar så lätt på film, där har filmmakaren Lydia Smith dock lagt sitt huvudfokus, vilket fungerar bra. Som en av de medverkande säger i filmen (på ett ungefär) ”Om man inte först tänker sig att vandra caminon av själsliga skäl så blir det så i alla fall innan man är framme i Santiago”. Finns både som DVD-bok och för nedladdning (dock inte med svensk text).
(En kul detalj i marginalen för er som läst min blogg: en kort stycke i filmen får man se hur det går till på härbärget Manjarin som jag skriver om i 20e etappen.

The Way

med Martin Sheen

Film med Martin Sheen (Vita Huset mm) i regi av hans son Emilio Estevez. Kul som kuriosa men inte en film som på något vis är ett måste, som jag ser det. Kul att den utspelas på Caminovägen dock. Jag ger den tre pilgrimsmusslor av fem. FINNS ATT SE PÅ NETFLIX

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Instagram
Prenumerera på bloggen.

Skriv in din e-postadress så kommer ett mail när jag gör ett nytt inlägg.

Donativo

"Donativos" - betyder donationer och är ett viktigt ord på El Camino där många på erbjuder sina produkter mot en frivillig betalning. Donationer är också ett vanligt och sympatiskt sätt att bidra till varandra på internet. Vill du donera en valfri slant till mig som tack för läsupplevelsen är du välkommen att göra det via Swish eller Pay Pal.

FÖR SWISH

Skicka valfritt belopp till 0701833685.

FÖR PAY PAL - Gör så här: Betalningsrutan öppnas i ett nytt fönster. Jag är glad och tacksam bara för att du är här. Tack!

Bra böcker!

Fler boktips här