Ögonvittnesskildring från el camino Norte – ”norra vägen”

Guidebok till norra vägen - se mer under "boktips".

Guidebok till norra vägen – se mer under ”boktips”.

Min kollega Carolina Haag von Heine, som hjälpte mig med informationen i det förra blogginlägget är en flitig vandrare. Nyligen provade hon på att gå en bit på el camino Norte. Den norra vägen till Santiago de Compostela som går längs Baskiens kust. En sträcka som jag också funderat på att prova på.

– Det är en annan upplevelse att gå norra vägen, berättar Carolina, och låter lite besviken. Gemenskapen som känns så starkt på Camino Frances saknas.

Det är betydligt färre som går norra vägen. Därför är servicen inte alls lika utbyggd med härbärgen och ställen att proviantera på. Ibland går man 25 kilometer utan att hitta ett enda ställe att handla. Det går inte heller att improvisera var man ska övernatta, eftersom det är så pass långt mellan härbärgena.

Vägen är också mycket mer ansträngande.

– Det bär ständigt 45 grader uppåt eller neråt, säger Carolina. Det krävs mer muskler och uthållighet och vandringen blir automatiskt mer prestationsinriktad.

När så få vandrar, uteblir känslan av att pilgrimsvandra. Särskilt i storstäderna. Skyltningen av vägen är också sämre.

Det som min kollega upplevde som väldigt positivt var maten i Baskien. Det finns goda viner, läckra tapas och underbara pinchos att njuta av när man väl når en stad eller ett samhälle.

För mig, som gått Camino Finisterre mellan Santiago och Kap Finisterre, låter det som att norra vägen påminner en hel del om den sträckan, fast förstås mycket längre. Det är ca 850 kilometer mellan Irún och Santiago de Compostela. Med tanke på att vägen är betydligt tuffare att vandra bör den som vill gå hela vägen, avsätta minst en månad – gärna längre.

Norra vägen - camino Norte

Norra vägen – camino Norte

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Instagram
Prenumerera på bloggen.

Skriv in din e-postadress så kommer ett mail när jag gör ett nytt inlägg.

Donativo

"Donativos" - betyder donationer och är ett viktigt ord på El Camino där många på erbjuder sina produkter mot en frivillig betalning. Donationer är också ett vanligt och sympatiskt sätt att bidra till varandra på internet. Vill du donera en valfri slant till mig som tack för läsupplevelsen är du välkommen att göra det via Swish eller Pay Pal.

FÖR SWISH

Skicka valfritt belopp till 0701833685.

FÖR PAY PAL - Gör så här: Betalningsrutan öppnas i ett nytt fönster. Jag är glad och tacksam bara för att du är här. Tack!

Bra böcker!

Fler boktips här