Att vandra från Sarria till Santiago de Compostela

Compostela - samma intyg om man gått 80 mil som 10 mil

Compostela – samma intyg om man gått 80 mil som 10 mil

Det kom en fråga till Caminobloggen från en läsare som ska gå Camino Frances tio sista mil mellan Sarria och Santiago, senare i höst. Hon undrade hur man tar sig från flygplatsen i Santiago till Sarria. Jag konsulterade såväl alsa.es (buss i Spanien)  och renfe.es (tåg i Spanien) men märkte att dessa sajter lämnar en del övrigt att önska när man söker på vissa sträckor.

I stället kontaktade jag min kollega Carolina Haag von Heine som gick sträckan i våras och eftersom många vill gå just denna sträcka är hennes svar värt att dela med sig av här:

”Man måste ta bussen från flygplatsen (i Santiago) till Lugo och sedan byta buss där. Det tar ca 2,5 timmar och är helt onödigt långt. Med tanke på hur många som åker där borde en direktbuss kunna betala sig tycker man. Inga alternativ om man inte vill ta taxi. ”

Att Sarria – Santiago är en populär sträcka beror på att det räcker att gå de tio sista milen till Santiago för att få ”Compostelan” – intyget på att ha vandrat el Camino. Det är därför rätt trångt på vägen efter Sarria och bitvis en rätt rörig stämning jämfört med de 70 första milen.

(I dagboken kan du läsa om sträckan Sarria – Santiago från etapp 25 och framåt.)

3 kommentarer till Att vandra från Sarria till Santiago de Compostela

 • Det var en helt annan vandring efter Sarria.

  Om jag inte hade haft den första sträckan från St.Jean så hade nog jag fått helt fel intryck av Caminon, inte så positivt, men nu blev det snarare en liten återställning och ett komplement.

 • Ang Compostelan.
  Vissa har framfört åsikten att det är orättvist, att oavsett om man gått 800km eller 100km, så är det samma intyg som lämnas på genomförd vandring.
  Numera kan man få ett avståndsintyg som anger hur långt man har vandrat. Bara att be om ett sådant på pilgrimskontoret i Santiago.
  🙂

 • Först och främst applåder till din blogg..:)

  Om man bortser från intyget, vilket jag inte är intresserad av.
  Hur tycker du sträckan är att gå, är den svår/lätt?
  Är det svårt att få plats av sova etc?
  Tänker gå i mitten av april, erfarenhet av den tiden?

  Marianne Hultgreen

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Instagram
Prenumerera på bloggen.

Skriv in din e-postadress så kommer ett mail när jag gör ett nytt inlägg.

Donativo

"Donativos" - betyder donationer och är ett viktigt ord på El Camino där många på erbjuder sina produkter mot en frivillig betalning. Donationer är också ett vanligt och sympatiskt sätt att bidra till varandra på internet. Vill du donera en valfri slant till mig som tack för läsupplevelsen är du välkommen att göra det via Swish eller Pay Pal.

FÖR SWISH

Skicka valfritt belopp till 0701833685.

FÖR PAY PAL - Gör så här: Betalningsrutan öppnas i ett nytt fönster. Jag är glad och tacksam bara för att du är här. Tack!

Bra böcker!

Fler boktips här